Най-големият подземен град в света бе открит от археолози в Турция. Находката е намерена в околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин.

Мидят, който е почти музей на открито, разкрива за своите посетители каменни къщи, ханове, джамии, църкви и манастири, които са на хиляди години.



Учените са открили пещера, която е само началото на тунел от множество проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е.

След като се установява, че пещерата е проход към различни места, започват изкопни работи за разкопаване на подземния град, пише вестник Daily Sabah.

"Мидят е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години“, разказва Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или зона за бягство."

След като през втори век християнството не е било официална религия, семейства, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване от страна на властите. "Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел“, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, сегашна централна Турция, съдържа около 200 древни селища, издълбани от меката вулканична скала на региона през 7-ми и 8-ми век.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на гръцко-турските войни. Преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива скрита стая зад стена в дома си.