Декорирането на новогодишната трапеза означава не по-малко от това, което се сервира! Красивата сервировка на масата ще създаде специално настроение и усещане за празник. Тематичните салфетки под формата на коледно дърво няма да оставят безразличен нито един от гостите. 

Техният чар се крие и във факта, че ушити от плат, те ще ви служат дълги години и ще се превърнат в отличителен белег на вашия дом. Въпреки ефектността и красотата си, те се шият много просто и бързо.

Ще ви трябват четири парчета плат: две контрастни - 27 х 50 см и две еднакви - 6,5 х 5 см.

Сгънете големите правоъгълници един срещу друг. Маркирайте центъра от дългата страна, а върху лентата за измерване оставете 23 см. Натиснете мерителната лента до точката, отбелязана върху плата и, като постепенно я завъртите в кръг, поставете маркер. След това свържете маркировките с една линия - получавате полукръг. Сложете слоевете плат заедно и изрежете по получената линия.

Сгънете двата малки правоъгълника лице в лице и зашийте по 3 от 4-те страни с надбавка от 5 мм, оставяйки един от по-късите отворени. Отрежете ъглите, обърнете частта навън, изгладете я, зашийте отново близо до ръба и поставете между слоевете на полукръга на 6 сантиметра от ъгъла дългия разрез. Закрепете всички части заедно и зашийте около ръба с 5 мм припуск. На дълъг разрез в центъра оставете около 11 см незашити.

Върху получената част изрежете ъглите и изрежете надбавката по цялата линия на закръгляне, като направите разрези перпендикулярно на шева.

Обърнете полукръга и изгладете. От ъгъла (срещу пришития "ствол") отстъпете 13 см и начертайте вертикална линия. Зашийте детайла близо до ръба и по начертаната линия.

Напълнете част от частта по зашитата линия и я загладете. След това огънете ъгъла още два пъти, подравнявайки краищата и отново загладете. Това е върхът на дървото.

Обърнете частта. Сгънете останалото платно два пъти, като го подравните вдясно. Отново изгладете.

Обърнете продукта с лицето нагоре - очарователната салфетка рибена кост е готова!

Повече подробности и обяснения за направата на салфетки има във видеото по-долу.