Трима души са карали компактен автомобил в Герика, Малайзия. Този ден било дъждовно и мъгливо и затова шофьорът на завоя на главната магистрала не забелязал малкото слонче, което изтичало на пътя. В резултат на това колата блъска малкото и то пада. Но това, което се случва след това, изненада учените.

След пътния инцидент слоновете отприщиха целия си гняв върху колата: животните буквално нападнаха колата, защитавайки слончето. В резултат на това пет възрастни слона счупиха страничните врати и прозорците на колата, пише Science Alert.

Все още не е ясно дали хората в колата са пострадали. Според полицията в Герика обаче никой не е потърсил помощ. За щастие след инцидента сваленото слонче успя да се изправи и избяга от мястото на инцидента заедно с възрастните.

Според Джойс Пул, съосновател на организацията с нестопанска цел за изследване и защита на слоновете Elephant Voices, тази реакция е изненадала изследователите, но е показала, че те са много емоционални и са готови на всичко, за да защитят себе си и малките си. Активистите за правата на животните също така посочват, че това поведение на слоновете е лесно да се сравни с човешкото, точно както всеки от нас би бил бесен, ако това се случи на нашето семейство.

Екологът по дивата природа Джойс Пул каза, че е изненадващо, но поведението на слоновете едва ли е „нетипично“. Факт е, че учените вече знаят, че слоновете са силно социални и емоционални с високо ниво на защита - всъщност те живеят в тясно сплотени семейства.

Имайте предвид, че слоновете живеят в матриархално общество и женските прекарват целия си живот с майките, бабите и сестрите си. Следователно те вероятно чувстват, че член на семейството им е в опасност и затова се обединяват като една сила, за да защитят роднината.

Когато хора или други животни заплашват член на глутницата, стадото формира това, което изследователите наричат ​​„коалиция“ и след това идва на помощ като единица, за да атакува и да даде урок на агресора, каза Пул.

Превод: GlasNews