Учени от Института по аерокосмически технологии, с подкрепата на правителството на Обединеното кралство, създадоха самолет, който може да оформи бъдещето на авиацията. Изследователи показаха проект на безвреден за планетата пътнически самолет с водородно гориво, пише  Bloomberg.

Самолетът е разработен като част от концепцията FlyZero, която предполага намаляване на емисиите на въглероден диоксид от търговски полети - британските власти са отделили 15 милиона паунда (1,5 милиарда рубли) за изпълнението на програмата. Експертите смятат водорода за едно от най-обещаващите средства за тази задача.

Представеният авиолайнер е средно голям, с размах на крилете 54 метра - повече от Boeing 767 и по-малко от Boeing 787. Моделът е оборудван с два турбовентилаторни двигателя и криогенни резервоари за съхранение на водород - в опашката и в предната част на фюзелаж. Горивото в тях ще се съхранява при минус 250 градуса по Целзий.

Изследователите казват, че лайнерът ще може да транспортира 279 пътници от Лондон до Сан Франциско със същата скорост и комфорт като самолетите с реактивно задвижване. Водородът обаче е по-труден и по-скъп за съхранение на борда и ще отнеме години, за да се изгради необходимата инфраструктура и да се оборудват летищата с нови бензиностанции.

Превод: GlasNews