В мрежата се появи видеозапис на момента на сблъсъка на неизвестен обект с Юпитер в Космоса. Кадрите са заснети от астрономи аматьори, наблюдаващи планетата от територията на различни страни на Земята.

Според Science Alert всичко се е случило на 13 септември 2021 г., когато аматьорът любител от Бразилия Хосе Луис Перейра е наблюдавал сянката на спътник на повърхността на Юпитер.

В един момент изследователят записва взрив, но който в началото не придава значение. Чак после, гледайки 25 видеоклипа, заснети тази нощ, той видял необичайния феномен.

„Когато планетите Юпитер, Сатурн и Марс са в опозиция, всяка вечер се опитвам да снимам ясното небе. Особено Юпитер, той ми е любим “, казва Перейра, цитиран от Space.com.

Видеото с необичайния момент бързо се разпространи в мрежата. Според експерти на планетата може да е паднал астероид с диаметър около 100 метра или комета.

Отбелязва се, че сблъсъците с космически тела, които могат да се наблюдават от Земята, се записват от астрономите доста често - от 20 до 60 пъти годишно.

Най-известният беше сблъсъкът на Юпитер с кометата Shoemaker-Levy 9, който се случи през юли 1994 г.

Превод: GlasNews.bg