Едно от най-изумителните места по света, Мъртво море непрестанно провокира човешкото любопитство. Известно е още като Солено море, заради високата концентрация на този минерал във водите му, както и като „дъното на света“, заради ниската височина, на която се намира.

Разположено е между Израел, Палестина и Йордания и всъщност не е никакво море, ами вътрешно континентално езеро. Има още куп интересни факти, свързани с този естествен воден басейн, които изненадват мнозина.

1. Мъртво море се намира на цели 423 метра под морското равнище. То всъщност е най-ниско разположеното езеро в света.

2. Споменахме, че макар да се нарича море, то всъщност е езеро, тъй като не се оттича. Тоест, не е свързано със световния океан. Причината за претенциозното му име обаче се крие в големината му. Общата площ на Мъртво море е 1020 м2. Дълго е около 76 километра, широчината му е около 18 километра, а дълбочината на места достига близо 400 метра.

3. Мъртво море е един от водните басейни с най-високата концентрация на сол на Земята. Процентно съдържанието на натриев хлорид във водите му е 330%. За сравнение в Черно море солта е 17%, а в Индийския океан – между 32% и 35%. Като цяло това „море“ е средно 8,6 пъти по-солено от океаните. Или, с други думи, в литър вода от Солено море се съдържат 1,24 килограма сол. По соленост го изпреварват само езерото Асал в Джибути и някои езера в Антарктика.

4. Толкова висока концентрация на сол води до това, че водите на така нареченото море са толкова гъсти, че хората няма как да плуват в тях, а буквално се носят върху им. Дори и 100-килограмов човек може спокойно да лежи върху водната повърхност, без да потъва.

5. Няма как да пропуснем да споменем и на какво дължи злокобното си име този естествен воден басейн. Вече обяснихме за високата соленост на водите му. Именно тя прави така, че е почти невъзможно там да живеят живи организми. Няма риби, нито водни растения. Единствените живи твари, които са се приспособили към тази неблагоприятна среда, са малък брой бактерии и микроорганизми. Някои от тях обаче живеят само по дъното, където на места от земята изригват кратери със сладка вода.

6. Над езерото винаги се носи лека мъгла. Това се дължи на големите количества бром, съдържащи се във водите и изпарението му създава този интересен ефект. Всъщност в Мъртво море могат да бъдат открити повечето химични елементи.

7. Може да ви прозвучи невероятно, но Соленото море отделя също и… асфалт (или битум) – първият нефтен продукт, познат на човечеството. От време на време на повърхността на езерото се появяват битумни късове. Най-голямото описано парче било изхвърлено от морето през 1834 година и тежало 2700 кг. Предполага се, че асфалтът избива през крехката на това място скална мантия, но за известно време бива задържан от твърдите солни блокове. Когато обаче постепенно солните скали се стопят, той си проправя път към повърхността. Битумът бива събиран, обработван, използван и продаван по тези земи още преди Новата ера.

8. Най-ниският път в света, Магистрала 90, минава по западния бряг на Мъртво море и е на 393 метра под морското равнище.

9. Соленото море присъства и в Библията – в пещери близо до него живеят израилтяните, преди да стигнат до Ханаан. Езерото е познато и по време на Древен Египет. Египтяните са доставяли някои от веществата, намиращи се в Мъртво море, и са ги използвали за мумификация.

10. Мъртво море намалява бавно, но сигурно. Макар в него да се влива река Йордан, нивото на соленото езеро спада с един метър всяка година. Това се дължи на изпаренията и на добива на сол. Полагат се обаче усилия да се забави този процес. Целогодишно в морето изкуствено се влива прясна вода.

11. Районът на Мъртво море е обект на изследване от страна на медицината. От значение е влиянието на няколко фактора: водата е с изключително високо съдържание на минерали, въздухът наоколо – с изключително ниско съдържание на полени и други алергени, слънчевата радиация е редуцирана, а атмосферното налягане е ниско. Хора от цял свят посещават мястото, за да се възползват от лечебните свойства на водата, солта, калта и въздуха там. По бреговете му се издигат модерни спа курорти, предлагащи разнообразни оздравителни процедури.

Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни феномени. И по ирония на съдбата, колкото е неблагоприятно за организмите, опитващи се да живеят в него, толкова е полезно за хората. Стига да знаят как да се възползват от свойствата му.