Как си представяте имение за 1,4 милиона долара? С луксозна фасада, без традиционен покрив, вместо това с басейн върху последния етаж и луксозна веранда? А вместо това виждаме кула от бамбук, с врата във формата на капка, която се върти по оста си, легло с балдахин и въздушни струи, които го поддържат хладно, под, стени и таван от бамбук. Не, не се бъркаме, напротив, представяме ви шестетажно имение (бел. ред. три етажа на височина, но шест отделения) от бамбук в джунглата на Бали, Индонезия.

Този извисяващ се замък, идва от въображението на Елора Харди. Като дете Харди рисува приказни замъци в книжката си за оцветяване. Сега, на 41-годишна възраст, тя ги прави реални. Тя е израснала в Убуд, Бали, където има изобилие от бамбук, с който тя прави именията. Елора е работила като дизайнер за Дона Каран в Ню Йорк.

След няколко години в бранша решава да стартира фирма за архитектура в Бали „Ибуку“, която е известна със създаването на единствените по рода си сгради от бамбук, за което има десетки награди и световни признания в архитектурата. Харди има зад гърба си портфолио от 17 бамбукови оазиса, които сега се използват предимно за втори ваканционен дом от чужденци.

Най-високата бамбукова сграда в Бали

Бижуто в колекцията на архитекта е Шарма Спрингс, имение от шест етажа, направено от седем разновидности на бамбук, отнело цяла година, но с титлата за най-високата бамбукова сграда в Бали. Вдъхновен от венчелистчетата на цветето на лотоса, покривът е проектиран да улавя тропическите ветрове в Бали и да държи дома прохладен. Имението се състои от четири спални, всяка с душ кабина, които могат да бъдат намерени разпръснати по етажите, заедно с напълно оборудвана кухня, хол, плувен басейн, открит спа център, стая за йога.

910 долара за една вечер

Семейството, което е собственик на дома, сега го дава под наем на почиващите за 910 долара на вечер в Airbnb. Гостите са впечатлени как всеки елемент от къщата се влива един в друг и прави хармоничен целия дом, от ръчния парапет на стълбите до масите, столовете и дори библиотеките и тоалетните. Любимото на гостите е да гледат залеза. Стаите са окъпани в златист блясък, който наистина придава естествените нюанси на бамбука, пише Труд.

Три години и бамбукът става стомана

Що се отнася до вдъхновението да го построи, Харди казва, че самият бамбук, който те събират от дерета в семейни ферми, често ръководи дизайна. Няма две еднакви парчета и 18-метровата използваема дължина често е една огромна крива. Но макар да носи своите предизвикателства, той също има потенциал: отнема само три години, докато бамбукът - който има якостта на опън на стоманата - расте до зрялост. Харди казва и, че материалът е предизвикателство. „Бамбукът непрекъснато изисква гъвкавост, нови начини на мислене и изисква специално внимание, за да бъде поставен най-добре“.

Сега тя показва своите дизайни на международната сцена, създавайки бамбукови конструкции в Хонконг, Сингапур и Малдивите. През октомври 2020 г. тя построи зала за събития от бамбук в Лас Вегас, поръчана за нов развлекателен комплекс. В момента тя създава поредица дървени къщи на остров в Панама.