Първият официален общ портрет на херцога и херцогинята на Кеймбридж беше разкрит пред обществеността в музея Фицуилям в Кеймбридж, Англия.

Херцогът и херцогинята посетиха Кеймбридж в четвъртък, за да видят маслената картина с размери 210 на 110 сантиметра, изработена от британския художник Джейми Корет. Портретът показва двойката, която гледа в далечината. Принц Уилям е облечен в тъмен костюм и синя вратовръзка, а Кейт позира в изумрудено зелена рокля от независимата марка "The Vampire's Wife", която херцогинята носеше преди това при пътуване до Дъблин през 2020 г. Роклята, проектирана от съпругата на музиканта Ник Кейв Сузи Кейв, беше описана от британския Vogue като голяма повратна точка в стила на Кейт.

Британският художник Джейми Корет позира със своята картина на британския принц Уилям, херцог на Кеймбридж, и британската Катрин, херцогиня на Кеймбридж, представена в музея Фицуилям в Кеймбридж на 23 юни 2022 г.

Картината е поръчана през 2021 г. от Кеймбриджширския кралски портретен фонд, според музея на Фицуилям. Корет включи самия Кеймбридж в портрета, като избра фонови тонове и шестоъгълен архитектурен мотив, вдъхновен от сгради в града, отбелязва музеят в изявление. 

Картината ще бъде изложена във Fitzwilliam в продължение на три години и след това ще бъде предоставена на заем в Националната портретна галерия в Лондон през 2023 г., за да отбележи повторното отваряне на тази институция.

В изявлението на музея Корет описа опита да нарисувам портрета като "най-необикновената привилегия в живота ми". "Исках да покажа Кралските височества по такъв начин, че да изглеждат едновременно спокойни и достъпни, както и елегантни и достойни", разказва за впечатленията си от картината майсторът.

"Тъй като това е първият портрет, на който са заедно, и особено по времето, когато са херцог и херцогиня на Кеймбридж, исках изображението да предизвика усещане за баланс между обществения и личния им живот. Това изкуство беше поръчано като подарък за хората от Кеймбриджшир и се надявам, че ще им хареса толкова, колкото на мен ми беше приятно да го нарисувам.", споделя още Джейми Корет. 

Снимки: Getty Images