Лабораторно създадено месо от лъв може да започне да се продава във Великобритания, както и цяла нова гама продукти, които в действителност не произлизат от животни.

Тази концепция за момента повдига повече въпроси, отколкото са отговорите. Например, трябва ли да ядем месо и от къде въобще идва то.

Продуктът е създаден от стартъпът Primeval Foods, чиито създатели се работят в сферата на храните и технологията.

В техния план се вкючва не само месо от лъв, но също така и от тигър, слон, жираф, както и забележете – суши от зебра. Тези необичайни продукти може да очакват посетителите в ресторантите, ако разбира се творенията на компанията преминат тестовете на регулаторите.

Един от мотивите за създаването на подобно изкуствено месо, е че то е много по-щадящо към климата, отколкото  това от естествен произход, пише Ladbible.

Култивирането на месо е метод на продукция, който позволява на компаниите да произвеждат продукта без да убиват животни.

Учените отглеждат необходимите клетки директно, като им позволяват да се делят и да растат, а впоследствие продуктът има вкусовите качества на месо.

Глобалната идея е, че тази технология би позволила да се премахнат животинските ферми, което ще доведе до пестене на ресурси – земя, вода и въглеродни емисии.

Като в същото време се запазят застрашени животински хабитати, които биват унищожавани заради нуждата от още земя. От друга страна ще се намали и използването на антибиотици, което е разпространено във фермите.

Изследване посочва, че култивирания продукт използва между 7 и 45% по-малко енергия, и от 78-96% по-малко вредни газове.

Необходимата за технологията земя е по-малко с впечатляващите 99%, а нужната вода между 83 и 96%.

Тази теория не е тествана на практика, просто защото не всички са съгласни да се хранят с изкуствено месо.

Но защо именно лъвско?

Елмаз Бора – един от управляващите партьори в Ace Ventures, която е собстевник на Primeval Foods, се надява, че екзотичният вкус би привлякъл повече хората, които да опитат от новата храна.

“Хората постоянно търсят нови храни, нови ресторанти, нов кулинарен опит, но традиционните видове са достигнали своя лимит на търсене”, казва той.

“Трябва нещо повече от телешко, пилешко или свинско и то да дойде без да е необходимо изчезването му в природата”, допълва Бора.

“В следващите месеци планираме да направим събитие в Лондон, на което да предложим едно от екзотичните ни меса, за да дадем на света вкус от ново ниво”, заключава той.

Превод: GlasNews.bg