Как ретроградният Меркурий ще се отрази на всеки зодиакален знак според езотеричния анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa?

От 21 април до 15 май Меркурий, планетата на ума, се движи ретрограден във фиксирания земен знак на Телец. Меркурий е нашата планета на съобщенията и общуването, а Телецът се управлява от Венера, домейнът на естетиката, привличането, светските блага и самооценката. В разговор помежду си можем да видим тази ретроградност като урок по „вярването заслужава“.

Терминът ретрограден е малко погрешно наименование, тъй като планетата всъщност не спира или обръща, а по-скоро забавя въртенето си достатъчно дълго, за да изглежда, че се върти назад от нашето положение тук на Земята. Нашите древни предшественици са забелязали този феномен и са съпоставили преминаването към предизвикателствата и промените, които са ги сполетели.

За да бъде ясно, Меркурий не идва за нас, той идва по правило, за да ви забави и да ви покаже как. По време на ретроградност се изискват въпроси и модалности, които започват с префикса "re", латински за "отново или наново"- преразгледайте, преразгледайте, предоговорете, нулирайте, съживете, регенерирайте, съживете, изкупете, пренапишете и т.н. Тъй като тази ретроградност се спуска надолу или обратно, във фиксираната земя на Телец, господар на втория дом на ценностите, притежанията, парите в брой и себе си - внимавайте, тези теми са належащи.

По думите на астролога Дейвид Одисей, „На картата при тази ретроградност има ценни въпроси. Как вашата заплата, гардероб, комуникации и ежедневие отразяват вашата вътрешна стойност? Къде сте се продали на ниска цена, недостатъчно спечелено или сте се надценили като сте вдигнали цените? Къде сте се оставили да се плъзнете към самовъзвеличаване, харчейки далеч над възможностите си и избягвайки реалността? Телецът е всичко за  въплътената  сила, за декларирането на нашето вътрешно богатство чрез външен израз. Независимо дали живеете повече, отколкото можете да си позволите, или се държите в тъмнина, за да угодите на другите, време е да нулирате везните.“

Можем да изберем да избягваме Меркурий и да живеем живота си както обикновено, преструвайки се, че това просто не се случва - ала  това никога не работи. Защото Меркурий управлява всички комуникации, пътувания и обмен на пари. Това е време, когато плановете се отменят, датите се смесват, компютрите умират и портфейлите се губят. Накратко, това предизвиква хаос, който подходът „невежеството е блаженство“ само влошава. Вместо това може да е по-мъдро да възприемете отношение на приемане, като признаете, че сега е време, когато великият комуникатор на зодиака си взема така необходимата почивка - и ние също трябва да си починем от безмилостния прогрес. Това е време за размисъл, преосмисляне и забавяне. Въпреки репутацията си,  Меркурий е ретрограден шанс да практикуваме вътрешен мир, когато светът около нас показва всичко друго.