Проучвания сочат, че жените носят само 20-30% от дрехите си. Как може това да се промени? Изграждането на функционален гардероб е систематичен процес, който изисква планиране. Заради импулсивните покупки и трупването на вещи изглежда на пръв поглед, че имате голям избор от дрехи, но всъщност нямате как да ги комбинирате.

Сложете край на безсмисленото пазаруване. Тази статия ще ви вдъхнови да купувате само това, от което наистина имате нужда. Извадете от гардероба всичко, което не носите, и добавете към него модели, които винаги ще са актуални.

Пазарувате, без да знаете с какво ще го носите

Преди да извадите кредитната карта от портфейлите си, трябва честно да отговорите на два въпроса. Можете ли да облечете това нещо поне по три различни начина? Имате ли дрехи, аксесоари и обувки, с които да го съчетаете? Ако отговорът е не, най-вероятно тази нова покупка ще я използвате максимално един път, а може дори и нито веднъж. Купуването на стоки, които използвате еднократно, ви струва скъпо и е вредно за околната среда. Често това, което купувате импулсивно, не го носите и накрая остава забравено на дъното на килера.

Винаги се изкушавате от разпродажбите

Много често има причина, поради която дадени модели са на разпродажба. Например изглеждат направени от некачествени материи или не стоят добре на фигурата. А колко често сте си харесали нещо, което се е разпродало няколко дни, след като се е появило по рафтовете на магазините? В повечето случаи най-добрите модели изобщо не стигат до разпродажба. Ако пазарувате само с отстъпки, търсете различни възможности. Понякога можете да попаднете на истинско съкровище, но е трудно да създадете функционален гардероб само от покупки от разпродажби.

Продължавате да купувате едно и също

Хубаво е да знаете в какво се чувствате добре и какво ви отива. Но ако купувате за десети път все едни и същи дънки и тениски, тогава винаги ще се обличате еднообразно. И ако случайно искате промяна, няма какво да сложите на себе си. Този проблем може да се реши, като направите пълна инвентаризация на гардероба си и като спрете да купувате неща, от които вече имаме няколко бройки. Също така си направете списък какво ви липсва и го купете.

Имате много дрехи

Дори препълнените шкафове понякога могат да ни накарат да се чувстваме така, сякаш няма какво да облечем. Ако имате твърде много дрехи, лесно можем да загубите представа с какво всъщност разполагате. Минималистичният гардероб, в който можете лесно да се ориентираме, ще ви спести много време сутрин. И благодарение на това няма да ви се случи след половин година да извадите дрехи, които никога досега не сте носили.

Имате само модерни находки в гардероба си

А от тях ще ви е трудно да си създавате тоалети. Добре е да имаме и неутрални модели в гардероба си – от тениски и ризи, през рокли, поли, якета, панталони до обувки и аксесоари. Перфектното облекло изисква баланс между семпли и по-характерни елементи. Например по-дръзка горна част на облеклото може да се комбинира с изчистени черни дънки. А по-отличителна долна част, като пола с ресни, може лесно да се съчетае с обикновена едноцветна тениска.

Пренебрегвате промяната на фигурата

Понякога килограмите ни се движат нагоре или надолу и за известно време се променя номерът, който носим. Нашият гардероб обаче си остава същия. Това, което имаме, не ни устройва както преди и не знаем какво да облечем. Дрехите, които имаме, вече не ни стоят добре, защото фигурата ни се е променила. Ако искате отново дрехите ви да са като изляти, може да се обърнете към умел шивач. Благодарение на корекциите, които ще направи, дори най-обикновената конфекция може да изглежда по-луксозно, пише ponichka.

Покупките ви не отразяват начина ви на живот

Случвало се е на много от нас – на манекена в магазина виждаме красиви дрехи, на които не можем да устоим и ги купуваме. Вкъщи откриваме, че роклята би изглеждала по-добре с обувки с висок ток, които никога не обуваме. Или осъзнаваме, че няма къде да я носим. Понякога се случва да не изграждаме гардероба си според това какъв живот водим, а според това какъв живот бихме искали да водим. В нашите представи ние сме с елегантни рокли и токчета. В реалния живот, обаче, имаме малко възможности да ги облечем и накрая в гардероба ни липсват именно дрехи за ежедневието. Помислете къде и с какви дейности се занимавате през по-голяма част от дните и според това и коригирайте гардероба си.