Когато чеченският фотограф Амина Арсакова забелязва снимка на 11-годишната Амина Епендиева в търговски център, тя веднага е била заинтригувана от уникалната красота на младото момиче.

Това е така, защото Епендиева има две редки генетични заболявания: албинизъм и хетерохромия. Първото е състояние, което намалява количеството меланинов пигмент в кожата, очите и косата, докато второто е разлика в оцветяването на ириса. В случая Епендиева е с бяло руса коса и бледа кожа с едно синьо и едно кафяво око.

Арсакова е поискала да направи фотосесия с Епендиева, но това се оказва предизвикателство. Тя не е успяла да се свърже директно с Епендиева, но след известно търсене в крайна сметка е получила телефонния номер на майка й. След това са насрочили портретна сесия. „Амина се оказа много мило и спокойно момиче“, казва Арсакова пред My Modern Met. Това е отразено и в нейния портрет. Арсакова режисира Епендиева в спокойни интериорни сцени с момичето, седнало в неутрално пространство, както и снимки на лицето й отблизо, които улавят нейните примамливи черти и срамежлива личност.

Докато Арсакова опознаше Епендиева чрез имиджмейкинг, имаше още нещо, което би искала да разбере за нея. „За съжаление изобщо не беше възможно да се открият подробности за характеристиките на външния й вид“, казва тя. „Надявам се, че в близко бъдеще ще бъде възможно да организираме нова фотосесия с Амина и да разговаряме в спокойна атмосфера.“

Амина Епендиева е родена на 11 декември 2008 г. в Грозни, столицата на Чечения, Русия. Говори се, че Амина живее там от раждането си. Въпреки това, много потребители на мрежата също твърдят, че Амина е от Курчалой, малък град в Чечения. Тя е много известна в Чечения със спиращата дъха красота.

Снимките на Амина Епендиева бяха публикувани за първи път от фотографа Амина Арсакова на страницата й в Instagram, като по този начин тя каза на последователите си, че нейното „търсене на красотата за пореден път е успешно“.

Превод: GlasNews.bg