Японски астроном засне падането на метеорит върху повърхността на Луната, което предизвика кратко проблясване от нощната страна на земния спътник.  

Даичи Фуджи, куратор на градския музей Хирацука, записа събитието с камери, настроени да наблюдават Луната.


Японски астроном записа падането на метеорит на Луната

Часът на избухването беше фиксиран на 20:14:30.8 японско време или 11:14 по Гринуич на 23 февруари, пише Space. Изглежда, че метеоритът е паднал близо до кратера Ideler L, малко северозападно от кратера Pitiscus, каза Фуджи.

Метеоритите летят със средна скорост около 48 280 км/ч или 13,4 км/сек. Техните удари с висока скорост генерират силна топлина и създават кратери, както и излъчват ярка светкавица на видима светлина. Сблъсъците с Луната могат да се видят от Земята, ако небесната скала е била достатъчно голяма и е възникнала в зоната, която е била обърната към Земята по време на лунната нощ.

Новообразуваният кратер може да е с диаметър около 12 метра и може да бъде потвърден от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА или от индийската лунна сонда Chandrayaan 2, каза Фуджи.

Въпреки че метеоритите се насочват към Земята всеки ден, по-голямата част от тях изгарят напълно при контакт с атмосферата. Луната има само много тънка екзосфера, което означава, че метеорите, които не достигат повърхността на Земята, обикновено се сблъскват с лунната повърхност.

Улавянето на тези космически събития също има научна стойност, като помага на учените да разберат скоростта на ударите върху лунната повърхност, което е още по-актуално, тъй като САЩ и други страни се подготвят да изпратят астронавти на Луната.

Превод: GlasNews