Една от любимите дестинации на туристите е Египет. Пирамиди, културни и археологически ценности, внимание за пътешествениците и красиво море са само част от примамките за хората, желаещи да опознаят страната. За тях много неща ще са позволени, но все пак има граници, които не е желателно да се прекрачват.

Вижте някои от постъпките, които може да ви докарат проблеми:

1. В страната е забранено снимането на военна, полицейска и бойна техника, както и стратегически обекти с военно значение. Дори случайно в снимката ви да попадне административна сграда или хеликоптер и властите разберат за това, те ще ви помолят да я изтриете. При по-сериозни ситуации туристът може да бъде глобен или арестуван, но това се случва рядко. Ще се наложи да се върнете вкъщи без впечатляващи снимки на Суецкия канал и Асуанския язовир – те са сред обектите, забранени за снимане.

2. За негативни изказвания за политическия режим и въобще за страната, а също и за обида на действащата власт и президента, могат да ви арестуват. Не трябва да говорите по чувствителни теми не само на улицата ив хотела, но и в социалните мрежи. Случва се такива коментари да попаднат на вниманието на египетската полиция.

3. В Египет пиенето на алкохол и пребиваването на обществени места под въздействието на алкохол е криминално престъпление. В хотелите този закон не се прилага, но по улиците на Хургада и Шарм-ел-Шейх не можете да се разхождате видимо пияни. Туристът няма да бъде хвърлен в затвора за това, но със сигурност ще бъде глобен и подложен на обществено порицание.

Местните хора смятат, че това правило е много остаряло и е престанало да се прилага в началото на века, но е по-добре да имате едно на ум.

4. Забранено е изнасянето на корали и часто от корали, черупки и други морски дарове, както и фрагменти от забележителности, дори и незначителни камъчета. Нарушителите ги заплашва голяма глоба и забрана за влизане в страната за няколко години.

5. В Египет има строги наказания за неприлично поведение в музеите, информира "Почивка Блиц". Псуването на публично място е абсолютно неприемливо. Много местни жители от курортните райони разбират нецензурните изрази на английски и руски и могат да се оплачат от прекалено разгорещените туристи в полицията.

Това важи особено за обидчивите търговци, с които много туристи влизат в ожесточени пазарлъци.

6. Туристите могат да бъдат глобени за повреждане на корали и изхвърляне на боклук в морето. През последните години властите в курортите се заеха сериозни с този въпрос и разработиха тежки наказания срещу нарушителите.

7. За незаконно влизане и непристойни действия на територията на археологически обекти и разкопки се налага непосилна глоба или лишаване от свобода за минимум един месец. Понятието „непристойни действия“ включва поведение, което шокира околните: думи, жестове, действия, външен вид. Като цяло де по-добре да се държите спокойно и да не тревожите местните хора.