Опитвате ли се да плащате покупките си в супермаркета по-бързо и веднага да сложите чека в портфейла си? Сериозна грешка. И ето защо.

Вероятно вече сте се сблъсквали с подобна ситуация десетки пъти: стоите на опашката на касата, бързате, а купувачът пред вас, изглежда, бърка в портфейла си от векове, търсейки точната сума. Когато дойде ваш ред, вие бързо опаковате хранителните си стоки, взимате чека и рестото и автоматично ги поставяте в портфейла си.

Точно това защитниците на потребителите категорично не препоръчват да се прави. И причината е съвсем проста: в портфейла разписката губи стойността си.

Както знаете, чековете се отпечатват върху термохартия чрез нагряване. Това спестява боя и намалява разходите. Най-големият недостатък на този метод обаче е, че в топло и тясно затворено пространство в портфейл, текстът върху такава хартия постепенно избледнява и изчезва.

Затова защитниците на правата на потребителите съветват да не поставяте получения чек в портмоне набързо, а да го хвърлите в чантата със закупени стоки. А когато се приберете, изгладете го и го поставете в отделна кутия за касови документи.