Народна певица спечели „Гласът на България” за първи път в историята на формата у нас.

Зрителите избраха варненката Петя Панева от отбора на Галена.

21-годишната красавица бе сред фаворитите на журито от явяването си на кастингите на тъмно, като обърна и 4-те стола и "хвана за гърлото" и Иван Лечев, и Любо Киров, и Дара, и Галена.

"Много благодаря на цяла България, която гласува българското да спечели! Много благодаря! Обичам ви!", бяха първите думи на Петя секунди след като спечели титлата "Гласът на България".

Финалът протече в три етапа. В първия Петя представи "Катерино моме" в дует с Деси Добрева.

Във втория етап участниците изпълниха повторно най-доброто си изпълнение от началото на сезона. Петя Панева бе избрала това да бъде "Аврам Зорница думаше" – народната песен, с която тя откри "Кастингите на тъмно" и спечели сърцата на треньорите и зрителите. Изпълнението й се радва на близо 2 млн. гледания в официалния YouTube канал на "Гласът на България".

Странджанската народна песен "Калиманко Денко" изпя победителката в последния етап на финала тази вечер. Оригиналното изпълнение е на Янка Рупкина.

Треньорът Галена се оказа истински пророк. Преди дни поп-фолк сензацията публикува снимка от крос битките със своите двама финалисти – Петя Панева и Георги Костадинов. Описанието към кадъра категорично гласеше: "Аз съм убедена, че големият победител е на тази снимка!".