Сега, благодарение на реконструкцията на лицето на най-могъщия фараон на древен Египет Рамзес II, можете да видите как е изглеждал той преди 3200 години, пише Daily Mail.

Фараон Рамзес II е представител на XIX династия и управлява Древен Египет в продължение на 66 години от 1279 до 1213 г. пр.н.е. Той често е наричан Велики и Победител, тъй като по време на управлението си той значително разширява територията на държавата си, а също така по време на управлението му Египет наистина процъфтява.

Фараон Рамзес IIцял екран 
Снимка: Daily Mail

Египетски и английски учени обединиха усилията си, за да създадат първата научна реконструкция на лицето на един от най-великите владетели на древния свят. За да направят това, те използваха компютърна томография на истинския му череп, за да пресъздадат чертите на лицето възможно най-точно. Учените решиха да покажат фараона на 45 години, а също така създадоха визуално предположение как може да изглежда на 90 години. Въпреки че египтолозите не знаят точно на каква възраст се е възкачил на трона и тези оценки показват, че той е станал фараон на 20 или 25 години.

Фараон Рамзес IIцял екран
Снимка: Daily Mail

Според Сахар Салим, изследовател от университета в Кайро, Египет, реконструкцията показва сравнително красив египтянин.

Фараон Рамзес II
 
Снимка: Daily Mail

"Начинът, по който трябваше да изглежда Рамзес II, беше повлиян от външния вид на мумията му, но ние успяхме да създадем едно наистина живо лице. Фараонът изглежда точно както си мисля, че е бил, с ясно изразен нос и силна челюст", казва Салим.

Фараон Рамзес IIцял екран
Снимка: Daily Mail

Според Каролайн Уилкинсън от Ливърпулския университет Джон Мурс, Великобритания, с помощта на 3D модел на черепа на фараона и наличните анатомични данни е получена удивителна реконструкция на лицето на фараон Рамзес II.

Фараон Рамзес IIцял екран
Реконструкция на лицето на фараона Рамзес II. Ето го на 90 години Снимка: Daily Mail

„Всички хора имат приблизително еднаква структура на мускулите на лицето, така че успяхме да пресъздадем мускулната структура, мастните слоеве и кожния слой, които приложихме върху симулирания череп“, казва Уилкинсън.

„Първоначално имаме работа само с мумия, но когато пресъздадем лице, особено на такъв фараон, го правим по-човешко, тоест това не е просто лице на мъртва мумия“, казва Салим.

Фараон Рамзес IIцял екран
Реконструкция на лицето на фараона Рамзес II. Ето го на 90 години Снимка: Daily Mail

Но реконструирането на лицето на древен египетски фараон, който е мъртъв от повече от 3000 години, не е лесна задача, казват учените. Например, черепът сам по себе си не може да разкрие всички аспекти на външния вид на човека. Затова учените са използвали запазени исторически данни и мумифицирани меки тъкани, за да пресъздадат най-вероятния цвят на очите, косата и кожата.

"Това е първата и единствена научна реконструкция на лицето на фараона Рамзес II, базирана на компютърна томография на истинската му мумия. Предишни опити да се пресъздаде лицето му бяха ненаучни и предимно артистични", казва Салим.

Припомняме, учени създадоха лицева реконструкция на жена, живяла преди 500 години и страдаща от сифилис.

Жертва на сифилис. Създадоха възстановка на образа на жена, живяла преди 500 г.

Превод: GlasNews