Откриването на 16-метров папирус, съдържащ заклинание от Книгата на мъртвите, може да хвърли нова светлина върху вярванията на древните египтяни за преминаване в друг свят.

Археолози, работещи в египетския регион Сакара, откриха 16-метров древен папирус за първи път от век. Сакара е огромният некропол на древната египетска столица Мемфис, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, дом на повече от дузина пирамиди, места за погребение на животни и древни коптски християнски манастири.

Първоначално учените смятаха, че древният свитък е дълъг само девет метра, но след като беше напълно реставриран и преведен, стана ясно, че всъщност той е дълъг 16 метра, съобщава Arkeonews. Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките, обяви откриването на папируса в Деня на археолога. Египетското министерство на туризма и антиките отбелязва Деня на египетските археолози на 14 януари.

Вазири добави, че папирусът е реставриран в лабораторията на Египетския музей в Тахрир и е получил името „Папирус Вазири“.

Този папирус е първият папирус, намиран някога от египтянин и е кръстен на египтянин.

Папирус, съдържащ текстове от "Книгата на мъртвите" на фараона, е намерен в една от 250-те гробници в Сакара. Книгите на мъртвите е погребален текст от Древен Египет, съдържащ декларации и заклинания за подпомагане на мъртвите в задгробния живот.

Вазири добави, че папирусът, който ще бъде изложен при откриването на Големия египетски музей, се превежда от йерархичен в йероглифи на арабски.

Превод: GlasNews