Мистериозните случаи винаги будат интереса на хората, но понякога те се оказват просто измислици.

Суеверия или тълкуване на събития, не намерили друго обяснение, всеобщото вярване е, че проклятията са ритуали и наричания, които да опазят от посегателство и недоброжелатели дадено място, предмети или богатства или нарочно причиняване на вреда на някой друг и неговия род.

И докато някои не вярват в проклятията и смятат, че са измислици на шарлатани, то сериозни научни кръгове ги изследват като ценен исторически извор за древни цивилизации.

Дори и без ясни белези за наличие на злокобно заклинание, историята познава и стотици примери, при които последователните инциденти на едно и също място или с членове в едно семейство без логично обяснение, говорят за наличието на тъмна сила, причиняваща беди и нещастия.

Най-древното проклятие e на 3000 години

Пустинният град Луксор и Долината на царете – и двете част от древния египетски град Тива, са стотици квадратни километри, разказващи древните истории на една от най-развитите цивилизации, живяла някога. Огромен брой дворци, храмове, гробници, хилядолетни стенописи и съкровища, а измежду тях и една легенда за древно проклятие, вдъхновяват заснемането на немалко хитови ленти като трилогията "Мумията" (1999г.), "Мумията се завръща" (2001г.) и "Мумията: Гробницата на императора дракон" (2008г.).

В реален сюжет отпреди век за древно фараонско проклятие се заговаря след едно от най-великите археологически открития, правени някога, и последвалите след него поредица от нещастия. Много вярват, че проклятието взима жертви и днес.

Става дума за добре познатата история за откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. и трагедиите, сполетели голяма част от участниците в това велико откритие.

Древните египтяни вярвали в задгробния живот, а след смъртта си фараоните били почитани като богове. Поради тази причина, владетелските гробници били проектирани като огромни пространства, които да пазят вечния покой след смъртта. Тялото било полагано в златен ковчег, а египтяните пълнили „вечния му дом“ с богатства, бижута, храна, животни и други ценности. За да опазят богатствата и вечния сън на фараона от посегателства, гробниците били прокълнати - зло да застигне всеки, дръзнел да посегне върху ценните вещи.

Смята се, че скоро след грандиозното откритие на английския египтолог и археолог Хауърд Картър, проклятието започнало да взима своите жертви. Впрочем той е сред малкото, имали пряк контакт с гробницата, които умират от естествена смърт.

Инциденти с фатален край започнали да се случват последователно на много участвали в разкопките, както и на техни близки. Такъв е случаят с Джордж Карнарвън – благородникът, който взел присърце начинанието на археолога и решил да го финансира. Няколко месеца след като сам посетил погребалната камера, Карнарвън се разболял тежко вследствие на порязване на мястото, което по-рано било ухапано от комар. Раната се инфектирала, кръвта му била отровена и умира след няколко дни.

Според наличната информация само до 1929 г. 13 души намерили смъртта си, след като имали досег с гроба на фараона. Някои инциденти с посетители на древния град и днес се свързват с нарушения покой на фараона.

Прокълнат ли е Бермудският триъгълник?

Вековната печална слава на Бермудския триъгълник се дължи на едни от най-зловещите и мистериозни изчезвания на плавателни съдове, самолети и техните екипажи в света. Една от причините да се твърди, че триъгълната водна площ между Маями, Пуерто Рико и Бермудските острови носи тежко проклятие, е безсилието на науката да обясни категорично случващото се там.

В океанския район, познат още като Дяволския триъгълник, се счита, че са изчезнали повече кораби и самолети от където и да е било другаде. Интересен факт е, че само за някои от злополуките разследването и науката откриват обяснение. Повечето инциденти остават неразгадани. Дори при открити отломки от плавателен съд или самолет, тела на пътници или екипаж липсват.

Гигантски цунамита, силни магнитни сили, объркващи компасите, подводни пирамиди на извънземни, метан и много други са сред предполагаемите причини за нещастията. За необяснимата сила, която действа в Бермудския триъгълник, свидетелстват разкази на водолази и подводни археолози за тотално объркване на компаси и различните им показания на тази територия.

Последният фатален инцидент на мистичното място е от началото на миналата година, когато малка лодка с около 20 души на борда изчезнала безследно от радарите, някъде между Бахамите и Южна Флорида.

Седем мъже ще умрат в търсене на съкровището на остров Оук

Познат сред иманяри и колекционери с легендата за заровено съкровище, над което тегне страшно проклятие, остров Оук е толкова известен, че дори става арена за заснемането на няколко сезона вълнуваща телевизионна поредица в търсене на заровените ценности.

Островът се намира на южния бряг на Нова Скотия, Канада, и въпреки страшните истории за срещналите смъртта търсачи на злато, експедициите продължават с увереност, че някой ден мистериозното богатство ще бъде открито.

През края на XVIII век мястото е заселено от френски рибари, а след тях - британските колонизатори. Скоро след това сред заселниците започва да се разказват легенди за заровено богатство на острова.

През годините историите значително се видоизменят като според някои ценностите били плячкосани и заровени от испански пирати, други казвали, че са на британските военни или рицари тамплиери. Някои дори търсят бижута на Мария Антоанета и тайнствени Шекспирови ръкописи.

Според мрачното проклятие седем мъже ще умрат, преди загадката да бъде разрешена. Иманяри вярват, че този момент е съвсем близо. Но дали проклятието на съкровището е то никога да не бъде открито?

Диамантът Хоуп - нещастие или гибел за притежателите си

Според легендите един скъпоценен камък носи на всички свои притежатели освен престиж и слава, и много нещастие или дори смърт. Диамантът Хоуп, 45-каратов син диамант, е открит в мината Коллур в Индия през ХVІІ век, а неговата красота и висока стойност били проклятие, което вече няколко века не губи силата си.

Една от най-шокиращите истории е тази на френски търговец, който бил горд притежател на камъка, но след като го подарил на крал Луи XIV – Кралят Слънце, бил разкъсан от кучета в Константинопол.

Сред последните притежатели на диамантеното бижу е американката Евалин Уолш Маклийн – наследница на златодобивна компания. Въпреки внушителната си цена за времето и слуховете за проклятието над камъка, Евалин решава, че той трябва да стане част от колекцията й.

Интересен факт около придобиването му е, че самата тя решава да го освети в църквата, за да „изтрие“ черната му слава. Въпреки църковната благословия обаче, Евалин претърпява няколко тежки житейски удара – съпругът й Нед я напуска заради друга жена, синът й умира в автомобилна катастрофа, а по-късно загубва и дъщеря си след свръхдоза наркотици.

Днес диамантът Хоуп, оценен на около 350 милиона долара, е изложен в института Смитсониън - САЩ, където се и днес се пази зорко от 1958 г.

Проклятия над известни фамилии

Едно от тях е семейство Грималди - жертва на старо проклятие, което обрича всички членове на знатния род на нещастни любови и несполучливи бракове.

Далеч по-лош късмет преследва наследниците на една друга влиятелна фамилия - Кенеди. Трагедията в семейството е толкова голяма, че всеки, запознал се с историята му, се пита как е възможно да се понесе толкова много болка.

Членовете на известната политическа династия, позната печално най-вече с убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г., претърпяват такава серия от семейни скандали и трагедии през годините, че самият Едуард (Тед) Кенеди – брат на покойния президент, заявява приживе, че над семейството му тегне проклятие.

И как иначе, когато четири от девет деца в многодетното семейство умират в катастрофа или са жертва на политическо убийство, а едно е осакатено за цял живот, вследствие на неуспешна операция. Впрочем, Тед единствен от четиримата си братя умира от естествена смърт.

Най-големият брат - Джоузеф Кенеди–младши, умира на едва 29 години в самолетна катастрофа, докато е на военна служба като пилот по време на Втората световна война. Четири години след загубата му, семейството се изправя пред следващата трагедия – в друга самолетна катастрофа умира една от сестрите - Катлийн (Кик) Кенеди, когато е едва на 28 г.

35-ият президент на САЩ – Джон Ф. Кенеди, е убит на 22 ноември 1963 г. докато колата му обикаля, за да поздрави жителите на Далас преди официален обяд в града, а следващото шокиращо политическо убийство на американски политик и пореден удар за семейството е загубата на третия по ред брат - сенатор Робърт Кенеди, разказва vesti.bg. Той умира, след като палестински бежанец изстрелва по него четири куршума часове след като сенаторът печели първичните избори за президент в Калифорния.

Най-голямата от момичетата – Розмари, е родена с проблеми в развитието, което налага да претърпи лоботомия, в резултат на което тя прекарва остатъка от живота си в институции.

Младите наследниците също падат жертва на родовото проклятие, от което сякаш няма спасение.

Джон и Жаклин Кенеди имат преждевремнно роден син, който живее само два дни, а другият им син Джон Кенеди – младши, катастрофира с малък самолет край Масачузетс през 1999 г., при която умира със съпругата си Каролин.

Дейвид Кенеди, син на Робърт Ф. Кенеди, умира от свръхдоза наркотици на 28 години, а брат му Майкъл, губи живота си на 39 при нелеп инцидент докато е на ски почивка.