Вероятно всеки се е оказвал в онази неудобна ситуация, в която педантичен събеседник по време на разговор коригира и посочва, че сте използвали някаква дума по грешен начин.

От една страна е обидно, но от друга започвате да си мислите: „Хм, женски род ли е? Цял живот съм мислел, че е мъжки.” И тогава тихо под масата търсите в гугъл правилната опция и се опитвате да я запомните, за да не се объркате отново.

Чехъл

Въпреки факта, че в разговорния език понякога се използва “чехла” в женски род, използването на тази дума в мъжки род се счита за правилно. Ако искате да покажете своята грамотност, тогава трябва да запомните, че е правилно да се казва не „чехла“, а „чехъл“. Например: „Къде отиде левият ми чехъл?“

Кец

Говорейки за чифт от тези спортни обувки, ние използваме множествено число „кецове“. Но когато в разговор се говори в единствено число, няма да е излишно да запомните, че е граматически правилно да се казва „един кец“, а не „една кецка“, както мнозина са свикнали.

Алое вера

Това лековито зелено растение с месести листа може да се намери в много домове. Понякога в разговорната реч “алое вера” се произнася в женски род, но би било по-правилно да се използва среден род. „Алоето ми порасна толкова много“, а не „алое верата ми вече не се побира в саксията“.

Фейхоа

Този зелен екзотичен плод всъщност е от женски род. Когато разказвате на някого как сте се почерпили с този деликатес, не забравяйте, че е правилно да се каже: „Вчера за първи път опитах фейхоа, оказа се, че е толкова вкусна!“

ОВИ

Това съкращение се състои от до 3 думи, които отнемат твърде много време, за да се произнесат напълно. Затова в разговор използваме съкратена версия и не се колебаем да използваме „ ОВИ“ в среден род, но това е погрешно.

За да разберете граматически правилната опция, трябва да дешифрирате съкращението и всичко ще ви стане ясно. ОВИ е остра вирусна инфекция, което означава, че трябва да се споменава в женския пол: „Сезонната ОВИ ме заобиколи този път.“

Бриош

Много хора смятат този сладкиш за хляб и в речта често споменават „бриош“ в мъжки род. Но този апетитен продукт от брашно всъщност е кифличка, което означава, че е правилно да се говори за него в женски род.

Кенгуру

Името на това забавно австралийско животно е правилно да се използва в среден род. Например, ако сте посетили зоологическата градина предния ден, а днес искате да споделите впечатленията си с приятелите си, можете да кажете: „И кенгуруто се държеше много смешно вчера.“

Торнада

При образуване на множествено число на тази дума е важно да спазваме правилната форма Например: “Миналогодишните торнада причиниха много щети.”

Броколи

Броколите се използват само в множествено число, подобно на “очила” и “данни”. И когато детето ви заяви, че няма да яде това “броколо”, можете да му обясните колко вкусни и полезни са “броколите”.

Източник: ponichka