Анализ показва, че някои видове морски обитатели значително са намалели по размер - учените смятат, че причината е изменението на климата.

Тази година човечеството се изправи пред последствията от климатичната криза: рекордни горещи вълни и интензивни горски пожари удариха сушата и океана. А глобален анализ на хиляди морски обитатели показва, че океанът се изражда – размерът на някои видове неумолимо намалява, пише The Guardian.

В ново проучване учени от университета в Йорк са анализирали размерите на хиляди морски животни и растения. Резултатите показват, че някои безгръбначни и растения неумолимо се свиват, докато други видове увеличават размера си.

Според изследователите видове като скат, северноатлантическа риба, която може да достигне до един метър дължина, показват намаляване на размера на тялото. В същото време растат видове с по-малко тяло, като скумрията. Всичко това води до промяна в състава и функционирането на екосистемите.

Екипът отбелязва, че намаляването на размера на тялото най-често се наблюдава при риби, но засяга и някои видове растения и безгръбначни. Въпреки това, размерът на растенията в Арктика, напротив, се увеличава. Учените все още се опитват да разберат причините за тези промени, но смятат, че това може да е резултат от глобалното затопляне и свръхконсумацията.

Изследването е проведено от международна група учени от 17 университета по света. Общо те са събрали и проучили данни за 4292 бозайници, безгръбначни, растения, риби, земноводни и влечуги, включително редица дънни видове.

Според водещия автор на изследването, д-р Инес Мартинс от Университета на Йорк, основното заключение на екипа е, че размерът на тялото на морските животни не само преобладаващо намалява, организмите също стават по-малки чрез комбинация от подмяна на видове и промени в целия популации.

Екипът установява, че в рамките на някои видове индивидите стават все по-малки и по-малки, като по-големите видове се заменят с по-малки след изчезване. Според Мартинс най-очевидните промени са били сред рибите. Учените също са установили, че броят на големите организми се заменя с много по-малки - в резултат на това биомасата остава стабилна.

Според главния автор на изследването, професор Мария Дорнелас от университета Сейнт Андрюс, тя и нейните колеги смятат, че изчезването на големи организми насърчава по-малките да заемат мястото им и да използват останалите налични ресурси.

Екипът отбелязва, че все още няма достатъчно данни за много организми, различни от рибите, за да се направят твърди заключения. И следователно ще са необходими повече допълнителни изследвания, за да се разбере какво се случва и как това ще се отрази на световните океани.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Shutterstock