След броени часове ще се сложи началото на новата календарна година. С настъпването й всяко едно място в света посреща „началото” с шумни концерти и заря. Много градове в България обаче решиха за посрещнат новата 2024 г. с така наречената „тиха заря” – Пловдив също. Целта е максимално да се редуцира шумовото натоварване върху хората и животните при изпълнението на професионални пиротехнически илюминации.

TrafficNews потърси мнението на председателя на пловдивското Киноложко дружество д-р Костадин Шанков. Той е ветеринарен лекар, международен съдия и организатор на десетки международни изложби. Специалист е по диетология и хранителни добавки за домашни любимци.

Пожар избухна в Перущица след употреба на пиратки СНИМКИ

- Според Вас каква е причината животните да се плашат от зарята, обикновено при други шумове раздразнението не е толкова голямо?

- Всеки друг шум, който животните чуят, обикновено е индивидуален. Фойерверките са поредица от силни гръмове за тях и имайки предвид чистота на слуха и силата на слуха на животното спрямо човека, за тях това е доста по-сериозен стрес. Една пукотевица от кутия пиратки е доста продължително и силно дразнени за слуха на животните.

- Реагират ли по различен начин домашните любимци, дивите животни и тези в зоопарка на шума от фойерверки?

- Домашните животни до една степен реагират по-спокойно, защото имат социализация. Тоест, живеейки с нас хората, те са свикнали всички наши шумове, които създаваме. Тук говоря за спирачки, за силна музика, за клаксони и така нататък. За сметка на това всички диви животни и тези в зоопарковете няма тези привички, което за тях е още по-стресиращо.

- Има ли шанс да направят такава реакция от раздразнението, че да изчезнат, да се загубят?

Нагло! Деца поставят пиратки на гумите на коли

- Естествено! Когато шумът е много силен, адреналинът се вдига и започват да действат основното инстинктите и по-малко разсъждаването при тях, ако мога така да се изразя. Инстинктът у животното казва, че то трябва максимално да избяга от дразнението и да се скрие. Това много често води до хаотично бягане, което може да предизвика както изгубването му, така и то да бъде блъснато на улицата, в случай че изскочи внезапно на улицата.

Д-р Шанков отрече категорично зарята за агресира животните, тя единствено ги плаши.

- Вие на какво мнение сте – трябва ли пиротехниката да бъде забранена?

- Пълна забрана – не. Това е някакъв вид съпричастност към даден празник, но със сигурност трябва да има ограничения, трябва да има регламенти. Със сигурност не трябва всеки да може да купува „боеприпаси” като за половин война. Трябва да има някакви регулации, които да бъдат спазвани, така че да не се ощетява желанието на човек разбираемо или не да празнува по този начин и да бъде максимално безопасно за животните.

 

Относно домашните животни д-р Шанков заяви, че те няма как да бъдат предпазени по някакъв специален начин. Единственото, което може да се направи, е стопаните да работят върху по-добрата социализация на животното. То трябва постепенно да свикне с тези шумове. „Давам за пример ловните кучета – те от бебета биват привиквани с гръмове и пиратки близо до тях, като, разбира се, в началото ги стресират, но с времето този стрес намалява и те дори спират да обръщат внимание на тези шумове."