С днешния Световен ден на брадата (2 септември) решихме да разгледаме защо окосмяването по лицето прави мъжете привлекателни. И очевидно има повече наука, отколкото си мислите.

От увереност до признак на мъжественост, мъхът на лицето може да ви даде някои големи предимства, според експерти.

И обясненията може да ви накарат да зарежете бръснача си завинаги, пише DailyStar.

Според уебсайта Bossman брадата може да е чудесна за подчертаване на лицето ви.

„Поради разположението си на лицето, брадата може да подчертае линията на челюстта ви, давайки ви вид на достойна за филмова звезда. Брадите също могат да ви помогнат да прикриете по-слаба брадичка, белези от акне или други проблеми, които могат да ви накарат да се чувствате по-малко привлекателни.", посочват от изданието.

Тези, които се чувстват по-привлекателни, стават и уверени. Хората често търсят увереност в партньора си и брадата може да бъде точното нещо, което да ви спечели половинка.

Освен увереността, брадите се смятат за знак за мъжественост, тъй като силната линия на челюстта е свързана с по-високо ниво на тестостерон.

Много жени намират мъжките черти за много привлекателни, така че пускането на брада определено може да ви помогне в това отношение. Добре поддържаните бради също се свързват с търпение и зрялост, тъй като грижата за тях изисква време, ангажираност и последователност.

Известно е, че имат и ползи за здравето - включително защита на кожата от ултравиолетовите лъчи, намаляване на вероятността от получаване на бактериална инфекция и дори помагане на тези с астма, като филтрират праха и полените. Тези ползи за здравето могат подсъзнателно да ви направят по-привлекателни за партньора.

Влиянието на медиите и културата също не може да бъде пренебрегнато, като брадатите мъже често са показвани като герои. Това помага да се оформи общественото възприятие и означава, че хората свързват брадите с харизма, сила и привлекателност.

Действителната наука дори доказва, че жените често намират мъжете с бради за по-привлекателни, според проучване от 2020 г. на Barnaby J. Dixson и Robert C Brooks. След като оценяват редица снимки, на които се виждат мъже с различно количество лицево окосмяване, огромното мнозинство от жените намериха момчетата с цяла брада за най-добре изглеждащи.

Жените посочват, че мъжете с цели бради за най-здрави и най-подходящи за родители.

На дамите са показани и снимки на мъже, които са гладко избръснати, носещи леки наболи косми, гъсти коси и гъста брада. И както се досещате, отново резултатите показаха, че жените са по-привлечени от тези, които имат някакъв вид окосмяване по лицето.

Така че, ако сте необвързани, готови да се намерите партньор и мислите да си пуснете брада, за да се стоплите тази зима, вероятно трябва да го направите.

Превод: GlasNews