Обичате ли да правите много шум за нищо? Ако след всяка кавга с партньора си се питате защо го правите и защо не можете да съжителствате мирно, не се отчайвайте. Американски учени са установили, че редовните скандали между влюбени имат положителен ефект върху качеството на връзките и продължителността на живота на партньорите.

Какви са ползите от кавгата

Несъгласието поддържа не само любовта, но и самите нас. Учени от университета в Аризона установиха, че често каращите се двойки имат по-нисък риск от сериозно заболяване и преждевременна смърт. Изключително важно е обаче и двамата партньори да защитават своята гледна точка с еднаква интензивност.

Хармония въпреки различията в мненията

Изследователите смятат, че няма значение колко често се карат партньорите. Важно е и двамата да заемат една и съща позиция, например, когато изразят недоволството си, да се гледат в очите или да говорят с един и същи тон.

Колкото по-различно е поведението на партньорите по време на конфликти, толкова по-голяма е вероятността за по-ранна смърт на един от тях. Психолозите казват, че ако и двамата са недоволни от ситуацията, но единият иска да крещи, а другият предпочита да се „надуе“, това причинява нервно напрежение, което, натрупвайки се, е вредно за здравето.

Между другото, партньорите с подобна линия на поведение имат по-малко конфликти и съответно по-малко стрес.

Проучване, включващо 192 брачни двойки

В своето изследване учените са наблюдавали 192 брачни двойки в продължение на 32 години. Оказва се, че най-малко здравословни проблеми имат двойките, в които партньорите свободно изразяват чувствата си и решават недоразуменията чрез спорове и дискусии.

В семейства, в които единият или двамата партньори непрекъснато сдържат гнева и раздразнението, рискът от преждевременна смърт е с 24% по-висок за мъжете и 18% по-висок за жените.

Както виждате, добрият скандал не само укрепва връзките, но и допринася за по-здравословен и по-дълъг живот.