Тази подробност, която не е важна за вас, изглежда е много важна за изхода от оперативната интервенция.

Вярно е, че всички здравни работници първоначално са носели бели униформи, но това се променя през 1914 г., когато влиятелен лекар предпочита зелена униформа.

Най-големият проблем с бялото беше, че безупречната белота при ярки светлини може да заслепи хирурга за няколко минути, ако просто отмести поглед от тъмния цвят на кръвта към белия цвят на униформите на колегите си. Този ефект е подобен на този, който се появява, когато излезете за първи път през зимата и наблюдавате отражението на слънцето върху снега.

И така, бялото "отпадна" заради това, но всичко това все още не дава отговор на въпроса защо медицинските униформи са толкова сини или зелени, а не някакъв друг цвят. Факт е, че синьото и зеленото са от противоположната страна на самия червен цвят на кръвта, което позволява на хирурзите винаги да се фокусират върху кръвта по време на операцията.

Поради противоположните си свойства на червеното, зеленото и синьото може не само да изостри зрението на хирурзите, но и да им помогне да забелязват по-лесно различни нюанси на червеното. Така хирурзите могат да обърнат повече внимание на анатомията и разликите в кръвните нюанси, което значително намалява риска от грешка по време на операцията.