Когато ковчегът с тялото на кралица Елизабет II пристигна в Лондон и членовете на кралското семейство пристигнаха да се сбогуват, много от дамите бяха с шапки с воали. И Кейт Мидълтън и Меган Маркъл избраха този траурен вариант. Модни експерти обясняват защо, пише Page Six.

На погребението на крал Джордж VI през 1952 г. кралица Елизабет и майка й също се появиха в воали, но дълги и доста плътни. Те напълно покриваха лицата им и падаха почти до гърдите.

На погребението на принц Филип Кейт Мидълтън също избра шапка с къс воал. Тази традиция датира от викторианските времена, когато траурът трябваше да се носи често. Модата за него беше определена от самата кралица Виктория, която рано загуби съпруга си, любимия си принц Алберт, и носеше траур до края на дните си. Тоалетът й винаги се допълваше от черен воал.

Кейт Мидълтън, принц Уилям, принц Хари, Меган Маркъл, Сбогом на кралицата, Погребението на кралица Елизабет, Кралица Елизабет 2
Кейт Мидълтън на погребението на принц Филип Снимка: Getty Images

Кралският историк Джесика Сторошук от An Historian About Town отбелязва, че традицията да се носят траурни воали датира от Средновековието и се основава на навика на монахините.

Според историята траурният воал се смятал за вид „броня“ и скривал скръбта на дамите от любопитни очи.

Именно този плътен воал носеше Жаклин Кенеди на погребението на съпруга си, президента на Съединените щати,

Сторошчук обяснява, че дължината, плътността и стилът на траурния воал са се променили много през годините и сега той е по-скоро моден аксесоар към шапка, която не скрива лицето.

Също така, наред с траурните воали, на погребението на кралицата ще има много перли. Перлените колиета и обеци също са популярен траурен аксесоар по света. Особено внимателно тази мода се следи и в Япония - там нанизът от перли се счита за почти задължително бижу.

Кейт Мидълтън, принц Уилям, принц Хари, Меган Маркъл, Сбогом на кралицата, Погребението на кралица Елизабет, Кралица Елизабет 2
Кейт Мидълтън и принц Уилям Снимка: Getty

Кейт Мидълтън вече е носила подобни декорации на раздяла. Правейки това, тя също направи реверанс към покойната кралица, която през последните години носеше една от трите си тринишки перлени огърлици.

Кейт Мидълтън добави към траурния си тоалет нещо специално СНИМКИ

Припомняме, че кралица Елизабет II, която почина на 8 септември 2022 г. на 96 години, ще бъде погребана в понеделник, 19 септември.

Превод: GlasNews