Един от любопитните феномени е фактът, че ние, хората, реагираме различно на кръвта - някой губи съзнание при вида дори на малка капка кръв, а други могат да гледат с възторг филми на ужасите, в които кръвта буквално тече като река.

Учени от Асоциацията на американските медицински колежи (AAMC) и Нюйоркския университет решиха да хвърлят светлина върху този мистериозен феномен и най-накрая да отговорят на два основни въпроса: защо харесваме кървави филми и защо толкова се страхуваме от гледката на кръв?

Кръвта предизвиква отвращение

Изследователите отбелязват, че негативните емоции при вида на кръвта могат да бъдат продиктувани от банална загриженост за себе си и другите, тъй като кръвта ни по правило трябва да тече вътре в нас, а не навън.

Учените също така отбелязват, че някои от хората изпитват чувство на отвращение и гадене - това също е съвсем разбираемо, пише I.F.L. Science. Отвращението може да се дължи на факта, че контактът с кръв може потенциално да доведе до инфекция с кръвни патогени като хепатит или ХИВ. В проучване от 2018 г. учените предполагат, че отвращението при вида на наранявания, кръв, осакатяване или нарушения на обвивката на тялото е свързано с „заразен потенциал“. В същото време обаче авторите предлагат алтернативна причина - хората понасят наблюдаваната травма, която предизвиква вътрешни негативни чувства.

Защо обаче някои например припадат при вида на кръв? Изследователите смятат, че кръвното ни налягане може да е венозно. Това е така, защото дразнители като гледката на кръв могат да причинят прекомерно активиране на блуждаещия нерв, което води до внезапен спад на кръвното налягане и сърдечната честота, което ограничава притока на кръв към мозъка и причинява припадък.

Кръвна фобия

Според д-р Ерик Буи, изпълняващ длъжността директор на Центъра за тревожни и травматични стресови разстройства в Масачузетската обща болница, понякога страхът от кръв може да стане толкова силен, че да се превърне във фобия и да пречи на живота на човек.

Понякога такъв страх може да се превърне в специфична фобия, която също се нарича хемофобия. Учените отбелязват, че тази фобия присъства при 3-4% от населението на света като цяло. По-ранни проучвания показват, че фобията се развива средно на 9,3 години при мъжете и 7,5 години при жените.

Страхът от кръв може да бъде причинен от редица фактори, включително травматични събития като инцидент, ходене на лекар или силен детски страх.

Според Буи основният проблем с хемофобията е, че с течение на времето хората започват да се страхуват толкова много от гледката на кръв, че са склонни да избягват лекарите, дори ако имат нужда от медицинска помощ.

Защо хората харесват кървави филми?

От друга страна, има хора, които харесват филми с много кръв и кръв. Някои изследователи смятат, че това се дължи на „търсенето на силни усещания“. Въпреки това, според психолога д-р Лий Чембърс, това може да се дължи и на факта, че хората рядко изпитват това в реалния живот и затова с помощта на филми те се опитват да изследват границите на емоционалната си реакция в удобна и безопасна среда.

В проучване от 2014 г. изследователите се съсредоточиха върху това защо някои от нас намират грозните неща за толкова привлекателни. В хода на изследването учените изследвали различни видове отвращение:

социално-морално;

"базово" отвращение към разбиване на целостта на тялото;

отвращение към продукти на тялото, като изпражнения.

Тогава учените предположиха, че отвращението ни кара да се чувстваме зле, но с течение на времето то се развива, за да привлече вниманието ни - в резултат на това се превръща в един от факторите, които могат да задържат вниманието ни.

В проучването изследователите избраха 120 студенти и ги помолиха да посочат емоционални реакции към различни видеоклипове, както и задача за разпознаване на паметта, където трябваше да определят дали определен кадър се появява във видеото, което са гледали.

Резултатите от проучването показват, че всички видове отвращение причиняват бавен сърдечен ритъм, както и силни реакции на внимание, подобрена памет за отвратително съдържание и информация.

Изследователите вярват, че от еволюционна гледна точка тенденцията да се фокусираме върху отвращението по-добре подготвя хората да избягват вредните вещества. По този начин учените смятат, че чувствата, причинени от гледката на кръв, са склонни да се фокусират върху оцеляването.

Превод: GlasNews