На пристанище Ипсуич има международен казус с "библейски размери".

Понастоящем там е "заседнало" копие на Ноевия ковчег, тъй като няма точната документация, за да се докаже, че е плавателен съд.

Корабът е пристигнал на кей Оруел през ноември 2019 г. и е бил задържан там в продължение на 18 месеца от бреговата охрана.

Собствениците на ковчега под нидерландски флаг са в безизходица и сега се очаква секретарят по транспорта Грант Шапс да се намеси.

Библейският музей на стойност 2,6 милиона британски лири е собственост на нидерландски телевизионен продуцент Аад Питърс, който може да кандидатства за освобождаване, за да му бъде позволено да се върне в Холандия. Но бреговата охрана има сериозни опасения и настоява, че това не е безопасно. 

Те казаха: „Ноевият ковчег ще остане задържан, докато не бъдат отстранени всички недостатъци".

Плавателният съд е трябвало да напусне на 1 април, но поради казуса се трупат глоби от по 500 паунда на ден оттогава.

Бреговата охрана е открила редица проблеми, включително просрочени услуги за животоспасяващо оборудване като спасителни жилетки, противопожарен комплект и спасителни лодки. Те заявиха, че не могат да „разчитат на Божията благодат“, за да оставят лодката да си тръгне. 

Собствениците посочиха в изявление: „Изискването за получаване на пълна регистрация и необходимите сертификати беше и може да не бъде постижимо в рамките на необходимите срокове и би довело до неразумни разходи и закъснения във времето на кораба, предава изданието "Ipswich Star".

Сега са изготвени планове за теглене, за да се върне Ковчегът в Нидерландия, а корабът все още очаква одобрение за теглене за отпътуване от Великобритания. Кога ще стане това обаче не е ясно.