Както знаете, цветът на паспорта се различава в различните страни. Каква е причината за това?

Паневропейска регулация

Страните-членки на ЕС през 1981 г. са се договорили за единен цвят за задграничните паспорти, а именно RAL 4004 - бордо лилав.

Всеки, който кандидатства за задграничен паспорт в България днес, ще получи документ с бордо лилаво покритие. Този регламент е приет с цел да се определи дали притежателят на паспорт принадлежи към Европейската общност.

Изключение: Хърватия стана член на ЕС на 1 юли 2013 г. и е единствената държава в Общността, чиито граждани имат сини паспорти.

Цветове на паспорти извън ЕС

За разлика от ЕС, другите страни по света могат самостоятелно да избират цвета на паспорта си. Клеър Бъроуз от британската компания De La Ru обясни, че много страни по света се ръководят от своята култура и религии при избора на цвета на паспортите си. Например ислямските страни предпочитат зелен документ.

По принцип кориците на задграничните паспорти са проектирани в тъмни нюанси на червено, зелено, черно или бордо. Това се дължи на факта, че такива калъфи са по-практични и не се замърсяват толкова бързо. Освен това тъмната цветова схема съответства на стриктния официален статут на документа.

Най-често срещаният цвят за паспортите е червеният. Такива паспорти притежават граждани на държави с комунистическо минало или настояще: Словения, Китай, Сърбия, Русия, Латвия, Румъния, Грузия и др. Синята корица символизира "новия свят": карибските страни, южноамериканския блок.

Зеленото се смята за любим цвят на пророка Мохамед и е символ на природата и живота. Гражданите на ислямските страни имат документи в различни нюанси на зелено. Най-редките паспорти са черни. Такива са гражданите на някои африкански държави – Ботсвана, Замбия, Бурунди, Габон, Ангола, Чад, Конго, Малави и др. Също така, новозеландците имат черни паспорти (черният е един от националните цветове на Нова Зеландия).