Какво е първото нещо, което се сещата като чуете Саудитска Арабия? Вероятно шейхове, пустини, пясък...

По-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от пустини и полупустини. Именно из тях с камили хиляди години е бродило традиционното население на страната - бедуините. По принцип това са огромни пространства със силно оскъдна флора и фауна. Сега населението на Саудитска Арабия е съсредоточено около няколко големи града, разположени главно на брега на Персийския залив.

Тук има повече от достатъчно пясък. А купуването на пясък прилича на внасяне на сняг в Русия или Канада през зимата - това звучи направо абсурдно, пише yandex.ru.

Защо Саудитска Арабия внася пясък от Австралия, която е на 11 хиляди километра?

Причината е мащабното строителство в Саудитска Арабия. Ако искате да построите сграда, имате нужда от бетон. А бетонът се състои от три основни компонента: цимент, вода и инертни материали. Пясъкът обикновено действа като запълващ елемент.

Не всички видове пясък обаче са създадени еднакви. Затова Саудитска Арабия внася плажен пясък, който е шлифован от потоците вода.

За производството на бетон е по-добре да се използва средно- до едрозърнест плажен пясък, който се намира в близост до водата.

Пустинният пясък не е добър за строителство. Това е фин пясък, обрушен от ветровете. Има заоблени ръбове, които се свързват лошо помежду си. А и тези песъчинки трудно се комбинират с друго вещество. Пустинен пясък може да се използва ограничено, но, например, за изливане на фундаменти, със сигурност не може.

Водната ерозия прави пясъчните зърна с по-остри ръбове.

Но в Австралия е забранено добиването на пясък по бреговете на реките и океаните. Жителите, а заедно с тях и политиците, са остро против - това ще нанесе удар върху водните ресурси на страната.

За това в Австралия пясъкът се добива не на брега, а в пустинните във вътрешността на страната. И този пясък все още е с отлично качество! 

Защо е така? Факт е, че централната част на Австралия също някога е била покрита с вода. Там са останали солени почви от древното море. Пясъкът в централните райони на Австралия е запазил качеството си. Това е типичен плажен пясък, който е шлифован от водата в продължение на милиони години.

Австралия изнася не само пясък за Саудитска Арабия, но и... камили

Камилите са докарани в Австралия от британците от Индия и Афганистан през 19 век. Те са били удобен транспорт в тази страна дълги години. Но с разпространението на автомобилите нуждата от камили намалява, пише money.bg. През 20-ти век австралийците ги пуснали в дивата природа. А в местните пустини камилите бързо се размножават.

В Саудитска Арабия камилите силно не достигат. Тук това животно е не само национален символ и средство за забавление, но и едно от любимите им ястия - местното население обича камилското месо.