Ново проучване показа, че умните хора остаряват по-бавно (не, те не сключват сделка с дявола). Сега да обясним защо.

Според проучването подготовката и ученето не са само съюзник в търсенето на най-добрата работа с висока заплата или идеален партньор. 

Умните хора остаряват по-бавно

Изследване, публикувано от Британското дружество на психолозите, показва, че хората с висок интелект може да изглеждат по-млади. Те също така остават по-оптимистични и бдителни, когато остареят.

Може би си мислите, че умните хора обикновено са за здравословна диета, добър сън, физическа активност и лек стрес (това ни прави по-устойчиви). Тези навици обаче не са единствената тайна на човек без бръчки и сива коса.

В проучването участват 4 494 доброволци и учени от университетите в Лион, Флорида, Билефелд и Монпелие. Допълнително проучване в Уисконсин събра редица данни за интелигентност, които отразяват информация от 1957 г., когато тези хора посещават гимназия.

Проучванията отчитат нивото на образование, характер, познавателни способности, както и тяхното здравословно състояние между 1992 и 1993 година.

След събирането на информацията се оказа, че хората, които са развивали интелигентността си през младостта и по-късно, са в състояние да увеличат вероятността други хора да бъдат затруднени да определят възрастта им. Те също ще се чувстват по-млади и по-жизнени, пише ezdravey.

Добър бонус е готовността да изпитате ново преживяване, което, между другото, спомага за подобряване на неврологичното здраве.

Познавате ли възрастен човек, който изглежда млад и оптимистичен?