Мобилните телефони тласнаха телефонните кабини по целия свят към застрашената територия на реликвите.

Затова Обединеното кралство реши, че хилядите британски емблематични червени телефонни кабини трябва да бъдат защитени.

Британският телекомуникационен регулатор Ofcom предложи нови правила за спасяване на около 5000 от 21 000 кабини в страната поради факта, че те все още се използват, особено по време на извънредни ситуации, съобщи АП тази седмица.

„Някои от кабините, които планираме да защитим, се използват за извършване на относително малък брой обаждания“, каза за агенцията директорът за свързаност на Ofcom Селина Чада. „Ако едно от тези обаждания е от бедстващо дете, жертва на инцидент или някой, който обмисля самоубийство, тази обществена телефонна линия може да бъде спасителна в момент на голяма нужда... Ние също така искаме да сме сигурни, че хората без мобилно покритие, често в селските райони, ще можат да извършват обаждания."

Защитените телефонни кабини са от региони с малко или никакво телефонно обслужване, както и в горещи точки на злополуки или самоубийства. Всеки телефон с повече от 52 обаждания през последната година също ще бъде запазен, съобщава T+L.

От май 2019 г. до май 2020 г. са направени близо 150 000 обаждания от телефонни кабини до службите за спешна помощ и допълнителни 45 000 до други телефони за помощ, като Samaritans - организация в Обединеното кралство и Ирландия, която подкрепя нуждаещите се от емоционална подкрепа или в риск от самоубийство.

Около половината от телефонните кабини на Обединеното кралство вече са премахнати, според BT Group (известна преди като British Telecom), а повече от 6500 от тях са намерили ново предназначение чрез инициативата Adopt a Kiosk, чрез която упълномощени групи от общността могат да ги закупят за един паунд.

Докато някои обслужват животоспасяващи нужди, като например служат за съхранение на обществени дефибрилатори, други са намерили по-креативни приложения. Кабина в Уорли, Западен Йоркшир, например, е превърната в най-малкия музей в света.