Цените на имотите стават все по-космически. По тази причина, както и от екологична гледна точка, млада жена си построи къща от кал. Да, кал.

Атуля Бингам прекара години в Тайван и Индия, но едно посещение в Турция я вдъхнови да се установи на едно място.

Тя прекарва осем месеца в Средиземноморските планини и се влюбва в района. Вместо да си купи къща, тя построи своя собствена от кал.

Домът има компостираща тоалетна, чешмяна вода и слънчеви панели за ток. Целият проект ѝ отнема около шест седмици за цената от $5000.

Свободолюбивата Бингам вярва в споделянето на опит и информация. Ето защо тя публикува всичките си знания в книги със стъпка по стъпка „Направи си сам“ на своите уеб страници безплатно.

„Вълнувам се от това хората да се освободят от системата, да изградят свои собствени естествени домове и да се свържат отново с природата. Надявам се, че проектът ми вдъхновява и други, защото този начин на живот е не само устойчив, но и магичен", коментира жената.

Бингам използва техника, наречена земна торба, една от най-добрите техники за изграждане с кал. Earthbags са устойчиви на огън и куршуми и се изграждат бързо и лесно. Конструкциите устояват на внезапни наводнения чрез комбинираната си сложна почвена торба с бодлива тел. Благодарение на формата на чантите, структурата има извити форми, а не твърди ръбове.

Калната къща е идеална за повечето климатични условия, с изключение на температури под нулата. Бингам твърди, че имате нужда само от 16 неща, за да построите своя собствена къща от кал:

„Парче земя за строеж, земя, торби, бодлива тел, тампер (Нещо много тежко и гладко, което пускате върху торбите, за да смачкате земята в тях.) екип, решителност, сила, чакъл, скали или камъни, пирони и чук, държач за торби, дърво за врати, рамки за прозорци и летви за закрепването им в стената, шперплат за плъзгач за торби, контейнери, готвач. Какво не ви трябва? 1. Скептици, 2. Бетон," кратко и ясно описва тя.

Бингам каза, че няма задълбочено обучение по архитектура или инженерство. Всичко, което ѝ трябваше за изграждането на нейния дом, бяха изобретателност и находчивост. Тя документира опита си в книгата „Калната топка“.

Тя решава проблемите по натуралистичен начин, като например когато инсталира слънчева енергия, използва глинени съдове за охлаждане и отопление.

„Бях напълно неука, когато започнах къщата си с торби кал. Не знаех какво е гредоред, как да забивам пирони, без те да се огъват.

Всичко опира до въображение, стремеж, решителност и известен дзен подход към грешките. И преди всичко друго - да се посмеете.

Ето и резултата:

Превод: GlasNews.bg