Жена, която страда от състояние, което предизвиква силно окосмяване по цялото тяло, споделя за травмата, която това й е причинило през детството и ученическите й години. Нейните връстници я оприличавали на Чубака – косматият персонаж от сагата Междузвездни войни.

28-годишната нюйоркчанка Саманта Алън била диагностицирана със Синдром на поликизтозните яйчници, (PCOS) - хормонално разстройство, което засяга работата на яйчниците на жената - и хирзутизъм – прекомерно окосмяване още в най-ранна възраст.

Тя започнала да бръсне краката си на осем години, а на единадесет по лицето й също се появило окосмяване.

"Тормозеха ме в училище и в гимназията. Хората ме наричаха Чубака, дебела кучк*, мъж. Половината от тези, които се държаха така с мен, дори не ги познавах", споделя Саманта.

"По този начин започнаха да се държат дори мои близки", разказва тя.

Синдромът на поликистозните яйчници се среща при 7 – 10% от жените. Той има отношение не само към способността им за забременяване, но крие и доста рискове за общото здраве. Характеризира се с хормонални диспропорции при завишени нива на мъжките хормони – така наречените андрогени.

Името му идва от множеството малки торбички (фоликули) в яйчниците, изпълнени с течност, но те не са кисти в същинския смисъл на думата. При това са не причина, а симптом, който понякога дори отсъства. Поликистозата причинява нередовна овулация, нередовни и дори пропуснати месечни цикли.

Обилното окосмяване от мъжки тип по лицето, гърдите, ръцете и краката – хирзутизъм, което пък се дължи на завишените нива на тестостерон. А тестостеронът е висок при около 7 от 10 жени с поликистоза.

Като изключим окосмяването Саманта страда и от затлъстяване. Въпреки, че тя тренира и води активен начин на живот синдромът прави мисията й да свали килограми почти невъзможно.

"Когато теглото ти е над нормата, всеки те коментира", споделя Саманта.

"Хората често се опитват да ти дават съвети как да свалиш килограми ефективно и какви лекарства да приемаш, защото тяхната сестра, братовчедка, или най-добра приятелка на майка им, също има това заболяване", допълва момичето.

На 25 години тя решава, че ще си направи липосукция, но това не завършило добре. Тя се озовала в Спешна помощ, на ръба на бъбречна недостатъчност.

"Тази ситуация буквално ме събуди, трабваше да приема, че не мога да сваля килограми и не мога да поддържам здравето си, независимо колко силно опитвам", споделя тя.

Саманта започнала да споделя своята история в социалната мрежа Инстаграм, още докто опитвала да свали килограми, защото била любопитна за опита на други жени с нейната диагноза.

Впоследствие тя озрява за идеята за бариатрична операция, на която се подлага през 2019 година. Така сваля цели 45 килограма и започва да се чувства достатъчно сигурно в тялото си и вече дори качва свои снимки в мрежата.

Споделя, че все още й пишат много хейтъри, но и жени които споделят, че е смела, заради товау че качва свои снимки, независимо от заболяването си.

Днес, две години след операцията, Саманта е бременна.

Превод: GlasNews.bg