Много от нас имат уникални хранителни навици, които често изглеждат странни за другите. Жена от Чикаго на име Кина яде тоалетна хартия от 20 години насам и харчи над хиляда долара годишно за това, което тя нарича "перфектната закуска".

Според Кина, тя яде "тоалетна хартия по цял ден всеки ден." Жената разкрива пред TLC, че носи ролка тоалетна хартия със себе си, където и да отиде, въпреки че понякога получава странни погледи и хората вадят телефони, за да я снимат, когато го прави на публично място. Тя дори има любима тоалетна хартия: еднопластова, тъй като е най-лесна за сдъвкване и ядене.

Кина обяснява защо яде тоалетна хартия с думите: "Мисля, че наистина ми харесва на вкус. Обичам начина, по който усещам тоалетната хартия върху езика си и как нежно се разгражда при досега със слюнката ми". Тя също така обяснява, че пристрастяването й към тоалетна хартия е започнало, когато е трябвало да напусне семейството си в ранна възраст, за да живее с баба си и леля си.

Нейният навик да консумира тоалетна хартия си има и своите последствия, защото когато яде твърде много от любимата си закуска, получава стомашни болки и й е "трудно да отиде до тоалетната". Състоянието на Кина, което се нарича "ксилофагия" (разстройство, свързано с яденето на хартия), обаче не я тревожи изобщо. "Всеки има своите странни неща, които прави и това просто е моето."

Ксилофагията всъщност е подвид на хранителното разстройство пика. Терминът "пика" произхожда от латинската дума (pica), която означава "сврака". Именно от там идва и названието на разстройството, тъй като птиците свраки са известни с необичайното си хранително поведение - ядат почти всичко.

Пика е специфично хранително разстройство, характеризиращо се с нездрав апетит към вещества и предмети, които до голяма степен са без хранителна стойност, пише lifestyle.bg. Това състояние е описано още в древността от най-великия лекар на Античността - Хипократ.

В наши дни разстройството първоначално е било класифицирано в категорията "нарушения на храненето в кърмаческа и ранна детска възраст" според (DSM-5). А впоследствие психиатрите диагностицират разстройството и при хора от други възрасти. Пика и съответно ксилофагията са свързани с различни психични и емоционални разстройства, стресори като: емоционална травма, отсъствие на майката от живота на детето, семейни проблеми, неглижиране на децата от страна на родителите, липсата на надзор. И това, че яденето на хартия при Кина се отключва, точно когато трябва да напусне семейството си, никак не е случайно.