Фотографът Брад Джоузефс успя да заснеме на видео битка между две големи гризлита и според него това е била епична битка, която е най-дългата и интензивна битка между такива мечки, която той някога е виждал.

Брад Джоузефс посетил Националния парк и резерват Лейк Кларк, разположен в Южна Аляска, САЩ, за да наблюдава живота на дивите животни, пише Live Science. Той имал късмета да стане свидетел на жестока битка между две неравни гризлита. Едната мечка била по-голяма и по-стара от другата и двата хищника се борели за правото да доминират по време на брачния период.

Фотографът на дивата природа успял да направи уникално видео от тази битка и го публикува в канала си в YouTube, който към момента на публикуване на новината вече е набрал 443 хиляди гледания. Според Джоузеф битката е продължила почти 9 минути и е била най-дългата и интензивна битка с гризли, която е виждал.

Във видеото можете да видите, че битката започва в позиция на четири крака, след което мечките застават на два крака и продължават да откриват кой от тях е основният мъжки по време на брачния период на тези хищници. След известно време изглеждаше, че мечките са уморени, но тогава те събраха сили и продължиха да се бият. В крайна сметка една от мечките загуби битката и се оттегли, навеждайки глава в знак на подчинение.

Гризлитата, които стоят на четири лапи, могат да имат височина от 1 до 1,5 метра, а когато стоят на два крака, височината им достига 2,7 метра. В същото време мъжките мечки гризли могат да тежат до 400 кг.

По време на периода на чифтосване, който продължава от май до юли, много често големите мъжки прогонват по-малките роднини. Но ако гризлитата са приблизително с еднакъв размер, тогава започва битка за надмощие.

Аляска е дом на половината от 60 000 гризли, които живеят в Северна Америка.

Превод: GlasNews