Този 14 февруари много влюбени двойки отново ще си разменят цветя, шоколадови бонбони и различни декларации за обич. Свети Валентин обаче не винаги е бил толкова сладък. Всъщност има доста мрачен и кървав произход, вкоренен както в християнството, така и в римската история.
 
Февруари е месец, който отдавна се свързва с романтика. Много векове преди първия романтичен филм, древните римляни са празнували годишния фестивал на плодородието Луперкалия, време за посрещане на пролетта и благодарност към римския бог на плодородието Луперкус.
 
Празникът се провеждал на 15 февруари и като част от празненствата момчетата били призовавани да изтеглят имена на момичета от кутия. Който и да изберат, той ще бъде техен партньор за времетраенето на фестивала, временно обвързване, от което браковете често процъфтявали.

Как се появява Свети Валентин?
 
Фестивалът също така включва жертвен ритуал, включващ коза и куче, при който група свещеници, наречени Луперчи, изрязват парчета кожа от жертваните животни и ги поставяли върху челата си. След това докосват отстранената кожа до всяка присъстваща жена, с надеждата да насърчат зачеването и по-лесните раждания.
 
Въпреки че Луперкалията все още се практикува дори след възхода на християнството в Рим, папа Геласий в крайна сметка я забранява през пети век сл. н. е., опасявайки се, че това ще доведе до връщане на хората обратно към езичеството.
 
Папа Геласий бил наясно, че ще трябва да замени празника с нещо по-християнско и затова реши, че 14 февруари ще бъде ден за честване на Свети Валентин. Интересното е, че все още се спори дали е имало един или двама Свети Валентин или може би дори повече.

Кой е Свети Валентин?
 
Валентин е популярно име между втори и осми век сл. н. е. и затова има няколко мъченици с това име, както и един папа Валентин.
 
Най-известният Валентин е Свети Валентин от Рим, римски свещеник от трети век, който според легендата е правил тайни сватби между войници и техните любими против строгите заповеди на властите.
 
По това време се смятало, че войниците е по-добре да не са женени, когато тръгват да се бият, тъй като биха били по-склонни да рискуват живота си. Свети Валентин категорично не се съгласил с това и в крайна сметка беше заловен и затворен в дома на благородник.
 
Твърди се, че по време на затвора той е направил чудо, като е върнал зрението на сляпата дъщеря на своя похитител, в която се е влюбил.
В крайна сметка той бил измъчван и обезглавен на 14 февруари, около 269 г. сл. Хр. Преди ужасната си смърт обаче той успял да изпрати на дъщерята на похитителя сърцераздирателното си последно писмо, подписано с „Твоят Валентин“.
 
Кога денят започна да се свързва с романтика?
 
Английският писател и поет Джефри Чосър е смятан за първият, който установи връзката между Свети Валентин и романтиката.
 
През 1375 г. Чосър пише стихотворение, наречено „Парламентът на фаловете“, в което той приветства 14 февруари като деня, в който птиците намират своя партньор за чифтосване.
 
Денят на Свети Валентин набира популярност в началото на 19 век, когато викторианците поставят началото на традицията да се подписват анонимни картички. През 1913 г. Hallmark Cards започва да произвежда масово картички за Свети Валентин, след което празникът наистина започва да прилича на деня на романтиката, който познаваме и обичаме днес.

Превод: GlasNews.bg