Паметник на брега на Дунава вече години "отправя" силно послание. Железните обувки са гледка, която всеки трябва да види, за да не бъдат забравени ужасите на нацизма и фашизма.

Малки и големи, мъжки и женски, ръждясали от водата и времето, обувките на брега на Дунав край парламента в Будапеща са паметник, който причинява голяма скръб.

Паметникът е посветен на жертвите, изхвърлени в Дунав по време на Втората световна война. Ференц Салаши, чиято идеология била подобна на тази на Хитлер, оглавявал стрелата на войниците от унгарската тоталитарна националсоциалистическа партия.

Смята се, че той е отговорен за смъртта на около 500 000 унгарци от еврейски произход, а 20 000 са застреляни на брега на Дунав. На жертвите било наредено да свалят обувките си и след това безмилостно ги убили и хвърлили в реката.

Обувките по бреговете на Дунав напомнят за ужасяващите престъпления, разказва pochivkablitz.bg. Чугуненият паметник, който се състои от 60 чифта обувки от 40-те години на миналия век, е по идея на режисьора Кан Тогай и скулптора Гула Пауър.

Работните мъжки обувки, дамските токчета и детските обувки били специално подбрани, за да свидетелстват за ужаса, който не пощадил нито жените, нито децата и възродил техния дух.

Паметникът е завършен на 16 април 2005 г.