Мексико най-често е известен със своите безкрайни участъци от девствени плажове, белите пясъци и крайбрежните курорти.

За тези от вас, които плануват екскурзия до Мексико, предлагаме няколко интересни факти за страната.

1. Мексико е 14-та по големина държава в света, географски, и 11-та най-населена държава в света.

2. 60% от населението на Мексико се състои от Mestizos - смес от северноамериканска и европейска кръв.

3. Повече от 60 местни езика се говорят в Мексико. Само Индия има повече родни езици.

4. Мексико е една от 5-те най-био-разнородни нации в света. Повече от 30 000 растителни вида, 1 000 вида птици и 1500 млекопитаещи, влечуги и земноводни живеят там.

5. 39% от морските бозайници на Земята обитават или посещават морето на Кортес през целия си живот и почти всички световни китове са родени непосредствено до брега на Бая.

6. Мексико вече има 32 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, което е повече от всяка друга страна в Северна и Южна Америка.

7. Всяка година милиони пеперуди от монарси мигрират хиляди километри до Мичоакан и Мексико, което е може би най-старата и най-тежка от годишните миграции в света.

8. Мексико има над 29 000 археологически обекта до момента и нови открития са в ход.

9. Мексико е дом на най-големия ринг за бикоборство в света, "Плаза де Торос", който побира около 50 000 души.

10. Много храни, желани от култури по целия свят, произхождат или са били опитомени за първи път в Мексико, включително: ванилия, червен домати, шоколад, люти чушки, авокадо и царевица.

11. Шоколадът, лютите чушки и царевицата са въведени в света от Мексико.

12. Мексико е най-старата държава в Северна Америка.

13. Мексико е на първо място в производството на сол.

14. Мексико е втората най-затлъстяваща нация в света. На първо място е САЩ.

15. Страната е с най-големия добив на сребро в света.

Ето и още любопитни неща за една от най-красивите дестинации в света:

Пирамидите

По принцип, пирамидите са една от характерните забележителности на Египет, но всъщност най-голямата пирамида в света се намира в Мексико. Тя се намира в област Пуебла и нейната площ е два пъти по-голяма от тази на Великата пирамида в Гиза.

Цветната телевизия

Ако обичате да прекарвате вечерите си пред телевизора, трябва да благодарите на мексиканците за това. Гилермо Гонзалез Камарена е откривателят на цветната телевизия през 1941 година.

Истинското име на Мексико

Всички познават тази латиноамериканска държава под името Мексико, но всъщност нейното официално име е Съединени Мексикански Щати (Estados Unidos Mexicanos).

Бонд, Джеймс Бонд

Ако сте фенове на приключенията на агент 007, може би вече сте виждали някои от забележителностите на Мексико Сити, тъй като началната сцена и някои от най-големите каскади в последния филм от поредицата за английския шпионин - „Спектър“, са снимани в Мексико Сити по време на един от най-големите празници „Денят на мъртвите“.

Вкусни ястия

Един от най-популярните видове салати „Цезар“ всъщност няма нищо общо с римската титла, а е наречена на откривателя си – мексиканец на име Сезар. Също така всички киносалони по света трябва да благодарят на мексиканците за пуканките, които предлагат. Първите култури, които са произвеждали царевица, са населявали Мексико преди около 9 000 години. Най-вероятно никога не сте опитвали автентична мексиканска кухня, ако никога не сте посеващавали страната.

Чичен Ица

Една от най-популярните туристически дестинации в Мексико е древният град на маите Чичен Ица, който всяка година привлича над 1 милион туристи от цял свят.

Мексико Сити

Столицата на Мексико е град Мексико Сити. Със своите 20 милиона души население това е третият град в света по брой на населението.