Адвокатът от Пловдив Марта Божикова посети една от популярните дестинации тази зима - Занзибар. Тя предостави пред GlasNews.bg снимки и разказ от едно от десетките си преживявания в африканската страна Танзания. Ето и нейните впечатления: 

Не знам колко такива места има в Занзибар, но ние имахме привилегията да открием тази красива екзотика точно пред хотела ни. По думите на местния момък, който се залепи за мен, докато правех снимките, всеки има право да създаде своята мини плантацийка в океана – не се изискват разрешителни или други документи, само трябва да изградиш конструкцията.

За конструкцията са необходими единствено дървени колчета и канап. Дървените колчета се забиват в пясъка, а между тях се прокарват въжетата, по които се засаждат и растат водораслите. Продукцията се наглежда и събира по време на отлива на океана, който се случва всеки ден по два пъти.

Сутрешният отлив по времето на нашия престой беше около 11 ч., по което време температурата на въздуха е 34-35 градуса, с висока влажност и постоянно слънцегреене, така че грижата за "фермата" никак не е приятна и лека.
Водораслите растат под вода най-малко 45 дни. Когато са готови, се прибират и се сушат на слънце 3-4 дни, преди да бъдат продадени.

Отглеждането на водорасли в Занзибар започва през 1989 г. и бързо се превръща във водещ отрасъл. В момента по приходи производството на водорасли е на трето място след туризма и подправките. В производството са заети основно жени, а в почивните дни децата щъкат около тях.

Занзибар е третият най-голям износител на водорасли в света – след Филипините и Индонезия, но се смята, че качеството на водораслите в Занзибар е много по-добро. Естественият желиращ агент и множеството витамини и минарали, които съдържат, правят водораслите търсени в производството на козметика, медицински продукти, хранителни продукти.