Гостите на хотел често вземат със себе си чехли, душ гел или химикалка с логото на хотела като сувенири. Но позволено ли е да се присвояват тези неща? Не! Поне от правна гледна точка. Дори малко шишенце шампоан може да създаде проблеми.

Какво казват адвокатите?

Вземането на кърпи, халати, прибори за хранене или тоалетна хартия от хотела е лоша идея. Такова нарушение е равносилно на кражба. Адвокатът по туристическите права Кай П. Родегра казва, че хотелите търпят милионни загуби всяка година заради кражбите на пепелници, будилници, ютии, гладачни принадлежности и други неща - малки и не толкова.

Предметите, които се намират в хотела, са предназначени за употреба и изобщо не са подаръци или сувенири, казва адвокатът. Само отворени шампоан и душ гел могат да бъдат изнесени от хотела - те ще бъдат изхвърлени така или иначе.

На практика обаче нещата стоят по различен начин. Туристите често вземат от стаята си всичко, което може да се побере в куфар, и дори повече.

Какво е наказанието за гостите?

Най-безобидното нещо, което може да се случи, е получаването на фактура по пощата, която ще посочва стойността на отнесените вещи. В най-лошия случай кражбата може да предизвика съдебни действия.

Хотелите често поставят в черен списък крадливите гости и вече не им предоставят стаи. Според Кай Родегра всичко зависи от наказателния кодекс на държавата, в която е извършена кражбата. 

Какво казват собствениците на хотели?

Кореспонденти на Bild попитаха собствениците на хотелите как се чувстват за кражбите и какви необичайни случаи на кражба си спомнят.

Хотел Goldener Berg в Оберлех на Арлберг (Източни Алпи, Австрия)

Всеки хотел сам решава какви неща гостите могат да вземат със себе си и какви не. Преди няколко години  от една стая изчезнаха  спално бельо и кожа на диво прасе.

Хотел Bonso (Майорка)

Радваме се, когато гостите вземат със себе си шампоани и химикалки с нашето лого. Това е нещо като реклама, казва собственикът на хотела Мартин Хамен. В наши дни халатите и кърпите се крадат рядко. Преди пет години гости отнесоха няколко антики и декора. Оттогава ценностите са залепени или завинтени на повърхността.

Хотел Bodenmaiser Hof (Бавария)

Често си затваряме очите за дребна кражба. Имаше обаче един случай, когато трябваше да се извика полиция - от стаята изчезна телевизорът, казва собственичката на хотела Сандра Гайгер-Паули. Най-необичайното нещо, откраднато от хотела, е завеса за душ.

Хотел Kloster Hornbach ( Рейнланд-Пфалц)

За 15 години от съществуването му не се е налагало да се вика полиция, казва собственикът на хотела Кристиан Леш. Според него най-често изчезват закачалките от хотела.