С настъпването на уикенда идва време за почивка. Някои отдавна знаят, че в почивните си дни са на морето, но други предпочитат планината.

Ние ще опитаме да насочим хората от втората група.

Знаете за красотата в Родопите. А чували ли сте Казанджи дере?. Това е защитена местност в землището на смолянското село Мугла. Нарича се така заради каскада от водопади и вировете, които са се образували под тях наподобяващи казани. В дерето има изградена екопътека с дървени мостчета и беседки, а гледките в района ще ви оставят без дъх.

Как да стигнете до там?

За начало трябва да стигнето до Смолян, а от там се насочвате към Мугла. Пътят до там няма да ви очарова, но ако запазите търпение, ще разберете, че си струва.



Когато стигне в центъра на село Мугла, трябва да поемете в посока северозапад, по течението на реката. След последните постройки се оглеждайте за малко мостче над Тенес дере и табела с надпис „Казанджи дере“.

Пътеката след моста ще ви поведе през девствения каньон, където се намират водопадите. Най-добре е да се посещава във влажните сезони и изисква наличието на добри туристически обувки поради преминаването по хлъзгави камъни на места. Времето, необходимо за достигане до тях, е около половин час.

Снимки: Дарина Младенова