Цермат е перлата на Швейцарските Алпи. Там времето е замръзнало и пространството се изпълнило с магия. Този курорт не е като другите. Той се отличава с изключителната си грижа за околната среда и тишина, която пренася посетителите в свят на спокойствие и хармония.
 
В Цермат, автомобилите са забранени. По улиците могат да се видят само пешеходци или електрически малки таксита, които леко и тихо се движат, за да превозят пътниците от гарата до хотела им.
Този уникален подход към транспорта не само намалява замърсяването на въздуха, но пренася посетителите в едно райско кътче на планетата.
 
В града дори полицейските патрули са малки и електрически, а престъпността е нулева. Машините за почистване на улиците също са на ток, тези за строителни дейности не правят изключение, доставчиците на магазини също използват малките безшумни камиончета. 
 
Всичко в Цермат е направено в тон с природата, разположен в подножието на величествените върхове Матерхорн и Клайн Матерхорн.
 
Туристите, които се отправят към Цермат, могат да се насладят на множество активности, които включват разнообразие от спортни и приключенски изживявания. Зимата предлага перфектни условия за ски и сноуборд на безкрайните писти и прекрасни ски училища за начинаещите. През лятото, туристите могат да разгледат обширни пешеходни маршрути, кред които мястото, където водата от ледниците се топи и движи с 200 км/ч, катерачни стени и възможности за каране на велосипед. Междудругото това е единственото място в Европа, където могат да се карат ски и през лятото, дори през август. Лифт отвежда скиорите на височина от 4000 метра и там късият ръкав се сменя със скиорско яке. Цермат е дом на някои от най-добрите голф игрища в региона.
 
До градчето може да стигнете с кола, но най-живописният начин е с влак. Единият вариант е да хванете влака Глетчер експрес от Сейнт Мориц и за 7 часа да прекосите красивите Алпи. Другият вариант е с влак от Женева до гара Visp, което пътуване отнема около два часа и половина, след което да прикачите на влака до Цермат, който ще ви отведе в градчето за около час. Влаковете са редовни, а за прикачване между единия и другия винаги има между 15 и 20 минути, които са достатъчни за глътка въздух.
 
Цермат разполага с разнообразие от хотели, апартаменти и частни настанявания, които предоставят уют и гледки към планините. Местната кухня е изключителна – различни видове фондю, местни деликатеси, сирена, шоколадови десерти и традиционни ястия.