1,4 милиона души (25%) са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. От тях близо 500 хиляди са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

1,2 милиона (22%) пък са отложили плановете си за чужбина – това е равносметката от последните 12 месеца у нас, белязани изцяло от COVID-19, изтъква "Галъп Интернешънъл" за данните си от проучване, осъществено съвместно с туристическата индустрия.

Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили.

"Изглежда страната се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че покрай COVID са преоткрили България като добро място за туризъм", коментират анализаторите от "Галъп Интернешънъл".

От данните им става видно, че около 1,5 милиона планират да отидат на море у нас през лятото. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди - екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Великденски промоции в ход: Плащаш за три, спиш четири. Да видим цените!

"Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи", допълват от института.

Оказва се, например, че заради пандемията, мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора.

63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения. 73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем.

"В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани", настояват от "Галъп".

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. "ваксинационни паспорти" или "зелени сертификати".

България и още 12 страни от ЕС се договориха за ваксинационните паспорти

50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против. Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози.

"Галъп" отбелязва, че ако се реализира планът за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, нормализацията на живота изглежда близо.