От началото на септември дойде очакваният спад на цените по Българското Черноморие. Почивката в седмицата от 29 август до 4 септември в много хотели е таксувана по тарифата за т.нар. "нисък сезон", като цените са с около 30-40% по-ниски, отколкото в пика на сезона през юли и август.

Времето също ще е хубаво: повечето дни през септември се очаква са слънчеви, без прекалено високи температури. През последните 20 години този месец е подходящ за море, само веднъж на 5-6 години се случва да е по-хладен и затова е предпочитано време за почивка на много българи. Според синоптиците този септември температурата на морската вода до 25 септември няма да падне под 22°C.

Дори в Гърция септември не се смята за активен летен сезон независимо от климата. Причината за това е най-вече стартът на учебната година, както и на деловата година и сезонът на отпуските обикновено свършва. Затова в стремежа си да удължат сезона хотелиерите у нас предлагат намаления.

Южно Черноморие

Южното Черноморие вече посреща туристи с намаления от 20 до 30%, като след 6 септември се очакват и до 40%. Това важи както за "ол инклузив" хотелите, така и за базите на свободна консумация.

До 20% са намаленията на север от Бургас до Обзор, а на юг с изключение на Созопол стигат и до 30%, тъй като там сезонът приключва до 15 септември. В по-малките хотели в Обзор, Равда, Черноморец, Китен и Царево се предлагат и бонуси от една безплатна нощувка.

С намаленията една вечер в Несебър и Слънчев бряг в хотели "ол инклузив" излиза между 60 и 70 лв. в хотел с 4 и 5 звезди. За всяка нощувка след 7-дневен престой има допълнително намаление от 10%. В Слънчев бряг на база полупансион има и нощувки и за по 45 лв., а за 65 лв. на първа линия "ол инклузив". В къща за гости в Несебър пък цената е 25 лв. до 6 септември, след това цената пада на 18 лв.

В най-южния български курорт – Синеморец, е още по-евтино през септември – 5 нощувки в луксозен хотел струват 210 лв. В Равда за 7 дни цената е 230 лв. с включени закуска и вечеря.

Заради празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол е малко по-скъпо, но цените се задържат най-много до 10 септември. Намаленията дотогава варират между 10 и 15%. Най-евтино за периода е в къщите за гости, където 3-дневен пакет струва 165 лв. за двама души, но в цената не влиза хранене. Същата оферта за 2 нощувки със закуска излиза в 3-звезден хотел на 100 метра от плажа. До 10 септември в ултра "ол инклулзив" база с 4 звезди нощувката е средно 80 лв., след тази дата обаче пада на 65 лв.

На много места намаленията важат за ранните записвания, които се правят до 20 август, но това лято хотелиерите свалят цени и за записвания в последния момент. През септември заетостта няма как да е 100%, но хотелиерите се радват и на половината. По-висока е заетостта – около 60% в Слънчев бряг, но до средата на септември.

През този месец почиващите по Южното Черноморие са основно румънци, поляци, чехи и скандинавци и по-малко англичани. Според предварителните резервации по-сериозен наплив от българи се очаква за 6 септември. За другия празничен ден в месеца – 22 септември, Денят на Независимостта, български туристи почти няма да има. От 15 септември повечето плажове, освен в Слънчев бряг и някои затворени комплекси, затварят или ще работят с редуциран състав спасители, обходни двойки.

Северно Черноморие

По Северното Черноморие също има привлекателни оферти, като за някои от тях цените са до 50% по-ниски от тези през август. Малки хотели край морето на север от Варна предлагат пакет с нощувка, закуска и вечеря за 40-45 лв., в по-луксозните хотели в комплекса Златни пясъци в началото на септември двойна стая със закуска ще струва около 300 лв., а в края на месеца може да бъде наета и за 200 лв. Конкуренция са им предложенията за "ол инклузив" пакети от 55 лв./ден в по-близкия до Варна курорт Св. Константин и Елена.

Сред най-интересните варианти за морска почивка през септември са в курорта Албена, където предлагат специална оферта "Златна възраст 60+", като за разлика от предни години вдигнали възрастта от 55 на 60 г. Тя важи, когато поне единият от настанените в двойна стая е на възраст над 60 години.

Цените започват от 68,50 лв. на човек в двойна стая в хотел 4 звезди на първа линия. Към морската почивка има бонус и екскурзия до Балчик или спа пакет, фруктиера с плодове, ежедневно зареждане на минерална вода и чадър и два шезлонга. Най-ниските цени в Албена са след 14 септември – около 75 лв. на човек в двойна стая с включен "ол инклузив".

Могат да се намерят и оферти за по-малки курортни селища край Варна, където цените са около 70-75 лв. в студио на база "ол инклузив". Така седмичната почивка за двама може да излезе наполовина. Има и допълнителни намаления, ако резервацията е направена до 15 септември.