Ком-Емине е приключение, за което мечтае всеки запален български планинар. Трасето от връх Ком в Стара планина до нос Емине, който се намира на брега на Черно море, е най-дългият маркиран туристически маршрут в България.

Той е част от международния маршрут E3, свързващ атлантическото крайбрежие на Португалия с Черно море, преминавайки през цяла Европа с дължина от близо 7000 километра.

Преходът от Ком до Емине по билото на Стара планина е с дължина от около 600 километра, в зависимост от избора на варианти за преминаване. В миналото той е бил известен и като Маршрута на дружбата. Общата положителна денивелация по трасето е над 20 000 метра, а отрицателната - 21 500 метра.

Средата на маршрута се намира около хижа Узана, като съвпада и с географския център на България.  При преминаването на Ком-Емине се изкачват повече от 100 старопланински върха.

Първите идеи за пешеходно преминаване по билото на Стара планина се споменават от писателя и основоположник на организирания планински туризъм в България Алеко  Константинов.

Маршрутът е изминат за първи път от българския учен и публицист Павел Делирадев през 1933 година, който през 1934 година издава и пътеводител за трасето.

Първият зимен преход на маршрута пък е осъществен през 1961 година от членове на Българския туристически съзюз.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Alexandra Atanasova (@allexchence)

Преминаването на цялото разстояние от връх Ком до нос Емине пеша отнема между 18 и 25 дни, в зависимост от физическата подготовка и метеорологичните условия.

В продължение на почти 30 години рекордът за най-бързо преминаване пеша е на алпиниста Любомир Палакарчев и е осъществен през 1987 година - 5 дни и 14 часа. Настоящият рекорд е на планинския бегач Божидар Антонов, който през лятото на 2018 година успява да премине трасето за 4 дни, 8 часа и 27 минути.

Първите данни за велосипеден рекорд са от 1981 г., когато Слави Рашков изминава разстоянието за 6 дни.  Дълги години след това няма данни за по-бързо преминаване. Едва през 2011 г. Райко Стефанов поставя нов рекорд, преминавайки разстоянието за 5 дни и 12 часа.

рез 2014 г. Борислав Йорданов подобрява времето на 5 дни и 4 часа, а в периода между 2017 - 2019 година планинските колоездачи Илко Илиев и Борислав Йорданов си организират истинска "надпревара" с няколко поредни преминавания и рекорди. Актуалният се държи от Илиев, който през 2019 г. успя да премине маршрута за 2 дни, 22 часа и 4 минути.

Колоездачите любители обаче трябва да знаят, че при преминаването на някои участъци няма да могат да се движат със своя велосипед, а да го пренасят, тъй като теренът е изключително тежък. Това важи най-вече за скалистите алпийски участъци около върховете Купена, Свищи плаз, Беклемето и др. Разбира се, има и варианти за заобикаляне на трудно проходимите места, които временно се отделят от основния маршрут, но са по-удобни за колоездене.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Valentin Georgiev Danev (@valentindanev94)

Дори и да не се гонят рекорди, преминаването на трасето изисква сериозни усилия и подготовка. По пътя има голям брой хижи, заслони и туристически спални, но въпреки това планирането на нощувките е от ключово значение. Затова опитните планинари препоръчват на всеки, който е решил да се впусне в приключението Ком-Емине, да проучи предварително кои хижи работят, къде може да се нощува, да се зареди питейна вода или хранителни продукти.

Целият маршрут от Ком до Емине е маркиран. Лятната маркировка се състои от червена линия, оградена от две бели линии и е поставена върху неподвижни добре видими плоскости по маршрута (дървета, камъни, сгради и др.).

Зимната маркировка пък е изградена от бетонирани в земята метални стълбове, боядисани в редуващи се ивици в жълт и черен цвят.

Въпреки маркировката обаче ориентирането по маршрута изисква внимание, тъй като пътеките и черните пътища всяка година се променят в резултат на метеорологичните условия, ерозията или дърводобивната дейност в някои части на планината.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Jeni Madjarova (@jenimadjarova)

В днешно време туристите са облагодетествани от технологиите и всеки смартфон разполага с приложения за сателитна навигация, които могат да се окажат безценни в критични ситуации, разказва profit.bg.

Планинарите от "старата школа" са разчитали само на печатните карти, маркировката и собствения си усет.

И дори да не разполагате с достатъчно свободно време и подготовка за преминаването му наведнъж, можете да го разделите на части, които да преминете по отделно.

Гледките от билото на планината по най-дългия туристически маршрут у нас определено си струват.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Jeni Madjarova (@jenimadjarova)