Определено идват по-добри времена за пътувания. Средиземноморските страни се подготвят за началото на празничния сезон, включително в Гърция. Страната планира да отвори врати за туристи от 15 май, независимо дали са ваксинирани или не. За да влезете в страната, ви е необходим сертификат за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус, направен максимум 72 часа преди пристигане. Няма задължителна карантина!

От сутринта на 15 май няма да има ограничения в придвижването. Няма да има есемеси и декларации за излизане и пазаруване. Ще остане обаче вечерният час, който ще е в 0 ч. В заведенията ще има музика, но няма да може да се танцува. В мерките по границата, касаещи всички влизащи в страната, промените ще бъдат детайлно обявени в четвъртък. Сигурното е, че PLF формите ще останат.

·         Италия: музеите, кината и ресторантите на открито вече са отворени. PCR все още е необходим. В средата на май влизането за туристите ще бъде опростено - петдневната карантина трябва да бъде отменена (от 2 юни), както и множество задължителни тестове преди и след влизането.

·         Дания: ресторанти и барове бяха отворени отново. Въпреки това, в заведенията гостите се обслужват само ако могат да представят отрицателен резултат от теста, сертификат за ваксинация или документ, който показва, че вече са болни. 

·         Австрия: хотели и ресторанти ще отворят от 19 май. Сцените и спортните съоръжения могат да отворят отново и да организират събития с до 1500 участници (на закрито) или 3000 участници (на открито). Възможна е ваканция с отрицателен тест, доказателство, че вече сте болен или сертификат за ваксинация.

·         Полша: всички хотели са отворени днес. Влизането е възможно със сертификат за ваксинация или PCR тест. Тези, които го нямат, са под карантина за десет дни.

·         Швейцария: При влизане се изисква отрицателен тест. Само пътници от рискови райони трябва да бъдат поставени под карантина при пристигане.

·         Испания: Континенталната част и Канарските острови все още са изложени на риск, Майорка и Ибиса не. В страната няма привилегии за ваксинирани или възстановени хора - дори при влизане в страната.

·         Турция: до 17 май има карантина - отворени са само магазини за ежедневни нужди, хората могат да излизат само по важни въпроси. Туристите с PCR тест са освободени от ограничения за пътуване и могат да се движат свободно. Регламентите за влизане не предвиждат освобождаване за ваксинирани лица.

·         Хърватия: Хотелите и ресторантите са отворени, но Хърватия все още се счита за район с висока честота на заразата. Туристите се нуждаят или от отрицателен PCR тест (не по-стар от 72 часа), потвърждение, че са страдали от Covid-19, или доказателство за пълна ваксинация.