Пловдив отново попадна в полезрението на известна чуждестранна медия. Този път градът под тепетата бе посочен за един от 10-те най-добри европейски градове за пътешественици от "The Guardian". Случайно или не материалът е публикуван само три дни преди празника на Пловдив.

Британското издание си е поставило за задача да предложи интересни дестинации за вкусна храна, нощен живот и култура на всеки, който търси вълнуващо пътешествие.

Класацията започва с най-добрите места на Стария континент за изкуство и култура, а първата дестинация е Пловдив.

Вторият по-големина град в България има сериозни претенции да бъде най-старият непрекъснато населен център в Европа, отбелязва изданието. Неговите славни дни са били при римляните – които са оставили мраморен амфитеатър на хълм и 200 000 квадратни метра сложни мозайки в Епископската базилика.

Старият град е дом на цветни сгради от 19-ти век, чиито по-големи втори етажи се "накланят" един към друг. Сред толкова много античност все пак има пространства и за модерно изкуство.

Изданието приканва заинтересованите да използват Алтернативната карта на Пловдив с различни безплатни за изтегляне маршрути, представящи невъзпети кътчета на града, дело на Катрин Сариева.

В затворената като в капсула на времето Хаджи Хасан Махала (Аджисана, както си го знаят пловдивчани), например, ромските жители все още използват конски каруци.

Разбира се, са споменати и тепетата, като според изданието най-прекрасната гледка е от "зеления" Бунарджик, който също се отличава с типично огромна статуя на съветски войник с картечница - Альоша.

Всеки любител на разходките трябва да поеме по калдъръмените улички в "Капана". Този някога изоставен квартал сега е пешеходна зона с ниски цени, пише още The Guardian. Посочени са и известни заведения в арт квартала, които не трябват да се подминават.

Следващите две предложения за изкуство и култура са испанският град Ла Коруня и Каунас в Литва.

Ако жадувате за нощен живот в модерен европейски стил, отправете се към френския град Лион или пък към полския Познан.


Лион

За да провокирате небцето си с най-добрата европейска храна, отличен избор през следващите седмици са френският град Дижон и италианският Триест. Колоритни ресторанти с вкусни изкушения ще откриете още в Загреб, Хърватия.


Фрайбург

Накрая The Guardian предлага и две дестинации за оптимална почивка далеч от градската суета. Едната е Фрайбург, Германия, а другата - Вайле, Дания.


Вайле