Знаете ли къде се намира най-чистото езеро в света? Няма да ви мотаем - това е Синьото езеро в национален парк в Нова Зеландия, известно още като Ротомаиревенуа.

Научни тестове, проведени през 2011 г. от Националния институт за водни и атмосферни проучвания на Нова Зеландия (NIWA), показали, че Синьото езеро е най-бистрото естествено водно тяло, известно на човека.

Според резултатите, видимостта във водата е до 80 метра, което означава, че тя е толкова чиста оптически, колкото дестилирана вода.

Синьото езеро се характеризира със синьо-лилави оттенъци, които могат да се видят само в такива чисти природни води, информира media.newzealand.com.

То е част от Националния парк Нелсън в северната част на Южния остров. Захранва се от водите на езерото Констанс. Паркът е предпочитан за пешеходни преходи и риболов. Езерото е на два дни пеша от границата на парка, а може и да се види на обиколка с хеликоптер.

Тъй като водите в езерото идват от извори, а то самото се намира на 1200 м надморска височина, точно под дърветата на планински склон, то е винаги студено – между 5 и 8 градуса по Целзий.

Тези удивително чисти води се считат от местното маорско племе за „тапу“ или свещени, което означава, че никой човек не може да влиза в тях.

Но през 2013 г. датският фотожурналист Клаус Тиман получи специално разрешение от маорите, NIWA и новозеландския отдел за опазване да направи подводни снимки, с които да улови чистотата на езерото.

Националният парк „Нелсън“ започва в северния край на Южните Алпи – голяма верига от планини, които образуват голямата разделителна линия на Южния остров. Пристанищният град Нелсън е най-близкият голям център.

Паркът, създаден през 1956 г., покрива 1020 кв. км и е популярен като място за къмпинг, преходи и риболов.

Синьото езеро е част от маршрута Травърс-Сабин, който се изминава за няколкио дни, разказва pochivkablitz.bg. 80-километровото трасе навлиза дълбоко в парка през тихи гори, обградени от върхове, високи 2000 метра. Отделът по опазване стопанисва удобни туристически хижи, разположени по пътя.

Какво трябва да знаете за езерото:

- трябва да се отклоните от трасето Травърс-Сабин, за да стигнете до него;

- хижа „Синьото езеро“ приема над 700 души годишно, основно през лятото;

- водите на езерото са свещени за племето Нгати Апа ки те Ра То;

- отделът по опазване моли посетителите да уважават водата и да не се мият в нея, нито да си перат дрехите или да си мият чиниите в езерото.