Чували ли сте за река, която носи името на България? Вероятно ви излиза нещо в главата. А знаете ли текат нейните води?

Някои от вас може да се изненадат, но река Рио Булгария се намира в Хондурас. Тя е единствената река в света, която носи името на нашата държава..

В Хондурас тече река България. 130 българи се преселили в Хондурас през 20-те години на миналия век. Техните потомци днес са между 7 500 и 10 000 души.

Реката извира в планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Заобиколена е от труднопроходима джунгла и поради пресечения и силно наклонен терен нейното поречие не е добре проучено. Реката е наречена така в чест на нейния откривател, който е българин и е един от първите наши сънародници, заселили се в централноамериканската държава през 20-те години на миналия век.

През 1928 година в Ла Сейба се заселил първият български емигрант – Борис Петров, който напуснал родния си Белоградчишки край и през Куба се озовал в Централна Америка.

Заради огромната раждаемост днес хората с български произход в Хондурас са над 10 000 души. Всички мъже носят български фамилии, а заради местния обичай хората да носят по 5-6 имена повечето жени наши сънароднички също са запазили поне едно българско име.

Преселникът си направил бананова плантация и скоро бил последван от свои сънародници. Нашенците били толкова предприемчиви, че скоро построили и жп линия.

Днес потомците на българите в Хондурас са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са успешни бизнесмени.